Supa de conopida

Consideraţii generale


Este o supă gustoasă, sănătoasă, foarte uşor şi rapid de preparat. În această reţetă, orezul se poate înlocui cu doi cartofi mijlocii




Dietoterapie
 
Fără smântână, supa de conopidă poate fi consumată în dietele diabeticilor, celor care sunt supraponderali sau au colesterolul mărit. Enzimele din conopidă ajută la detoxifierea organismului.
Conopida are proprietăţi: analgezice, decongestionante, energizante, antireumatice. Este considerată astăzi chiar ca fiind antitumorală. Consumul ei reduce glicemia, colesterolul, este recomandată în afecţiuni cardiovasculare, diabet etc



Ingrediente
  • 1 kg conopidă
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • 1 felie de  ţelină mică
  • 2 linguri orez
  • 1 lingură unt sau 2 linguri ulei
  • 3 linguri smântână
  • 1 gălbenuş de ou
  • pătrunjel verde tocat
  • 2-3 frunze de pe un lujer de ţelină
  • condimente aromate:  pulbere de coriandru, chimen
  • opţional 1 lingură zeamă lămâie
  • piper
  • sare
Mod de preparare
  1. Se spală conopida, se ţine 10 minute în apă cu sare, se taie  în bucăţele. Se curăţă fiecare bucheţel, tăind cu cuţitul ca să rămână numai cu codiţa scurtă necesară să se ţină florile în buchet.
  2. Se spală orezul.
  3. Se pun la fiert  pe foc potrivit cca 2litri şi jumătate de apă şi 1 linguriţă sare, conopida şi orezul. 
  4. Se curăţă morcovul, pătrunjelul şi ţelina de coajă, se spală şi se rad pe răzătoarea mare.
  5. Se spală şi se taie mărunt verdeaţa: pătrunjelul şi ţelina.
  6. După 15 minute de când a început să fiarbă conopida se pun legumele rase
  7. Se mai lasă să fiarbă 5 minute. Se stinge focul.
  8. Se pun condimentele, untul, verdeaţa,  smântâna frecată cu gălbenuşul de ou, se potriveşte de sare şi piper.Cine doreşte poate pune şi zeamă de lămăie.
  9. Se acoperă cu capac şi se lasă să se omogenizeze aromele.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu