Consideraţii generale
Această reţetă se adresează celor care iubesc prepartaele simple şi cu gust delicat. Supa cu găluşte este realizată având ca bază o supă de legume în care se vor pune atunci când legumele sunt aproape fierte găluştele.
Cei care urmază Dieta Ornish sau au hipercolesteremie şi vor să se delecteze cu supa cu găluşte pot adapta uşor reţeta utilizand pentru realizarea găluştelor numai albuşul de la ou.
Pentru ca găluştele să fie pufoase, este necesar să batem albuşul spumă cu mixer-ul sau cu un tel sau chiar cu furculiţa. Se pune ulei sau unt în compoziţie şi apoi grişul. Nu lăsaţi compoziţia să aştepte, ci se pune imediat în supă, pentru că altfel, găluştele vor fi tari. Se pun găluştele foarte repede una după alta în supă, pentru ca să fie la fel de pufoase.
Unele persoane preferă supa cu găluşte clară, fără legume, în acest caz se vor fierbe legumele 20 minute, se strecoară zeama printr-o sită şi în zeama respectivă se vor fierbe găluştele,apoi se vor pune condimentele.
Dacă ne place supa cu tot cu legume, atunci legumele pot rămâne în supă. Găluşetele se adaugă la 10 minute de când au fost puse la fiert legumele. În acest caz, se va continua fierberea legumeler împreună cu găluştele. Unele persoane scot ceapa, ardeiul şi varza din această supă. Procedaţi conform gustului personal. Legumele scose din supă pot fi servite pe un platou separat.
Se poate adăuga la final puţină zeamă de lămâie în sup,ă deşi varianta clasică a acestei supe este cu gust dulce.
Supa cu găluşte este nutritivă, este vitaminizantă şi mineralizantă, este tolerată de copiii şi vârstnici, este indicată celor în convalescenţă şi este foarte bună.
Ingrediente
- 1 morcov mijlociu
- 1 pătrunjel rădăcină
- 1 felie mică de ţelină
- 1 ceapă mică
- 1 felie de ardei gras
- 1 roşie mică
- 1 felie mică de varză sau 1-2 frunze de varza
- opţional 2 cartofi de mărime medie
- 1 frunză de dafin
- 2 boabe ienibahar
- pătrunjel verde tocat
- condimente aromate: pulbere de coriandru, chimen, nucşoară,
- sare, piper
- 1 ou
- 1 lingură ulei sau 1 linguriţă unt
- 60 g griş
Mod de preparare:
1. Se curăţă cartofii, morcovul, pătrunjelul şi ţelina de coajă şi se taie rondele, Ceapa se curăţă şi se lasă întreagă,, felia de ardei şi de varză se pun netăiate. roşia se pune la fiert curăţată de coajă dar întreagă.
2. Se pun la fiert legumele în 2,5 litri apă cu puţină sare, foaia de dafin şi boabele de ienibahar. După 15 minute legumele sunt aproape fierte.
3. Se fac găluştele bătând spumă albuşul de ou, apoi se adaugă gălbenuşul şi uleiul , se bate în continuare să se amestece bine, apoi se pune grişul şi se amestecă uşor, să rămână compoziţia moale. Dacă este prea moale se mai poate pune puţin griş sau se lasă să stea un minut şi apoi se pune cu o linguriţă udată cu apă mici găluşte în supă şi se mai lasă la fiert la foc mic până sunt găluştele fierte adică cca 10- 15 minute.
4. Supa este gata când găluştele sunt fierte( dacă tăiem în două găluşca ea este fiartă uniform şi nu are la mijloc gris nefiert) . Se scoate apoi din supă ardeiul, varza, roşia şi ceapa , se mai adaugă apă dacă este prea deasă şi se mai dă un clocot..
5. La sfârşit luăm supa de pe foc şi în supa fierbinte se adaugă condimentele aromate şi se potriveşte de sare. Se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să se pătrundă de arome.
6. Se serveşte supa punând în fiecare farfurie 2-3 găluşte şi frunze de pătrunjel verde şi ţelină tocate fin deasupra.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu