Piure de cartofi cu ciuperci natur

Consideraţii generale şi dietoterapie

Piureul de cartofi este uşor de preparat şi de asimilat. Are un gust delicat şi nu îngraşă.
    HPIM2157Dacă sunt fierţi sau copţi în coajă, unul – doi cartofi sunt suficienţi pentru a tăia foamea şi astfel ne ajută la menţinerea greutăţii. Însă putem spune acelaşi lucru şi în cazul cartofilor prăjiţi îmbibaţi cu ulei. 
    Studii recente spun că această legumă ne ajută să slăbim.

    Cartofii – alături de fasole, porumb, orez şi cerealele integrale – conţin aşa-numitul amidon rezistent.
    Amidonul conţinut în cartofi este un carbohidrat complex a cărui digerare eliberează lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o creştere bruscă a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie şi favorizează prelungirea senzaţiei de saţietate. Acesta este asemenea unei fibre alimentare, nu se digeră, în schimb scade pofta de mâncare şi intensifică arderea grăsimilor.

    Consumaţi cu moderaţie, cartofii pot fi consumaţi de persoanele care au  diabet, boli cardiovasculare sau obezitate. Cartofii au numai 90 de calorii/100 g,  sunt bogaţi în potasiu (330 mg/100 g) şi săraci în sodiu (10 mg), astfel explicându-se proprietăţile lor diuretice. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează sistemul cardiovascular şi previne creşterea tensiunii arteriale.
    Cartofii sunt şi sursă bună de magneziu (18 mg) şi vitamina C (9 mg), vitamina B1,B3,B6 sunt săraci în proteine, conţin fosfor 30mg/100g, calciu, magneziu şi fibre.
    Carfofii sunt o sursă de energie, sunt antianemici, elimină oboseala şi stressul, sunt diuretici, are un efect usor sedativ, calmant asupra sistemului nervos, consumarea cartofului fiind indicata in cazul epuizarilor nervoase sau in tratarea insomniilor.
    Sucul proaspat de cartofi are proprietati curative exceptionale in cazul ulcerului sau a gastritei, a constipatiei usoare sau a scorbutului, iar ceaiul obtinut prin fierberea cojii de cartof este excelent pentru persoanele cu hipertensiune arteriala. Daca urmariti eliminarea toxinelor din organism, puteti consuma sucul de cartofi in combinatie cu cel morcovi sau varza ca pe un excelent detoxifiant.
    Aciditatea indusă de alte alimente poate fi ţinută sub control dacă mâncăm cartofi, care au proprietăţi alcaline.

    Piureul de cartof poate fi consumat de toate vârstele şi în general nu are contraindicaţii. Persoanele supraponderale pot prepara piureul doar cu lapte, fără unt, la fel şi persoanele care urmează Terapia Ornish pentru boli cardiovasculare. Pentru persoanele care postesc se poate face piureul doar cu zeama de la cartofii fierti, ulei de măsline şi condimente aromate, verdeaţă.
    Piureul se consumă cald, proaspăt preparat şi dacă se răceşte poate fi reîncălzit pe bain marie( noi nu recomandăm cuptorul cu microunde). Pentru diversificarea gustului putem pune în piure pulbere de condimente aromate, pentru un aport mai mare de vitamine putem pune în piure morcov ras fin şi  verdeaţă tocată, sau chiar 1 căţel de usturoi zdrobit.
    Sunt recomandaţi la prepararea piureului cartofii albi făinoşi şi dulci, care se sfărâmă repede, de aceia nu trebuie amestecaţi cartofii în timp ce fierb ca să nu se zdrobească şi să se amestece cu apa.
    Lapele şi untul pot fi înlocuite cu smântână şi atunci când se scurg cartofii se lasă să mai rămână apă în ei ca această apă să  poată face piureul ca o cremă.

    Ingrediente pentru 4 porţii
    • 1,5 Kg cartofi albi
    • 150 ml lapte sau lapte de soia fierbinte
    • 30- 50g unt
    • opţional condimente aromate: coriandru, chimen, busuioc, curry, rormarin
    • opţional verdeaţă tocată( pătrunjel, mărar, hasmaţuchi, rozmarin, busuioc)
    • sare
    • 300g ciuperci champignon felii
    • ulei de măsline
    • condimente aromat
    • opţional usturoi zdrobit
    Mod de preparare
    1. Se curăţă cartofii de coajă, se spală şi se taie cuburi. Se pun la fiert, la foc potrivit cu apă în care am pus o linguriţă de sare. Apa să fie cât să-i acopere chiar de 3-4cm. Se lasă să fiarbă timp de 20 minute din momentul când apa clocoteşte şi se dă focul la minim.
    2. Se înfierbântă laptele.
    3. Când cartofii sunt fierţi se scurg de apă. Poate să mai rămână puţină apă de la cartofi pentru că ea conţine săruri minerale.
    4. Se zdrobesc cartofii cu telul de cartofi sau se dau la mixer. Se adaugă laptele fierbinte, se amestecă în continuare punând şi untul.
    5. Obţinem un piure alb şi onctuos. Dacă nu este destul de moale se mai poate pune lapte sau puţină apă de la fierberea cartofilor
    6. Opţional se adaugă condimente aromate , verdeaţă sau morcov ras fin.
    7. Se serveşte piureul aranjat frumos pe frunze de salată sau spanac sau chiar pe varză tocată. Se dă fiecărei porţii de piure o formă de  sferă sau se poate pune într-un bol udat cu apă şi apoi se răstoarnă pe farfuria de servit ca o semisferă. Se decorează cu  ridichi de lună, verdeaţă.
    8. Se serveşte cu ciuperci natur curăţate, spălate, feliate şi apoi puse pe farfuria de servit, asezonate cu ulei, condimente aromate, piper şi usturoi zdrobit.
    Poftă bună!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu