Ştrudelul cu mere - varianta de reţetă pe care o propun aici este un deliciu dietetic. Poate fi consumat de către cei care realizează Terapia Ornish, de persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, de cele cu hipercolesteremie şi de persoanele cu diabet. Copiii şi vărsnici deopotrivă pot servi acest desert simplu şi apetisant.
Trebuie să remarcaţi că la acest ştrudel nu se utilizează grăsimi (ulei sau unt pentru uns foile), zahăr pentru îndulcit şi totuşi va fi delicios şi sănătos.
În zilele noastre lumea nu mai are timp să prepare în casă foile de ştrudel, în plus din făina actuală cu tot felul de adaosuri, de multe ori nu rezultă un aluat maleabil care să poată fi întins foi extrem de subţiri ca cele de ştrudel. De acea vă propun pentru acest ştrudel să utilizaţi foi de plăcintă din comerţ, dar care să fie de calitate bună. Persoanele care nu ţin dietă pot utiliza mai multă miere de albine ( cca 2 linguri la 100ml apă) şi nucă măcinată. Se poate realiza şi fără nucă.
Ingrediente
- 1 pachet foi de ştrudel
- 11/2 kg mere româneşti suculente ( mere Domneşti, Ionathan, Golden, Idared)
- 1 linguriţă pulbere de scorţişoară
- coajă de lămâie rasă
- 1 plic de zahăr vanilat sau esenţă de vanilie
- 2 linguriţe miere de albine naturală
- 1 ceşcuţă de apă
- opţional : 2 linguri nuci măcinate
- 1 albuş de ou
- Se spală şi se rad merele pe răzătoarea mare sau se dau la robot. Se amestecă merele rase într-un castron cu puberea de scorţişoară, coaja de lămâie rasă, vanilia şi nucile măcinate.
- Se amestecă bine mierea de albine cu apa rezultând un sirop cu care se vor unge foile de plăcintă.
- Dacă pachetul de foi conţine 10 foi se va urmări ca să împărţim cantitatea de mere în 5 părţi.Pentru că la fiecare rulou de strudel se vor utiliza 2 foi de plăcintă, vor rezulta din cele 10 foi, 5 rulouri de strudel.
- Se pune pe planşeta de aluat o foaie din pachetul de foi şi se unge cu o pensulă cu siropul de miere. Se pune peste ea cea de-a doua foaie de strudel. Se acoperă foaia cu mere rase cam pe 2/3 de foaie. Dacă merele au lăsat zeamă se distribuie şi din această zeamă 1-2 linguri peste foaie.
- Se rulează foaia dinspre partea cu mere spre treimea fără mere, astfel ca ruloul de strudel să fie acoperit de partea de foaie fără umplutură. Se aşează ruloul în tava de plăcintă unsă cu puţin ulei sau acoperită în prealabil cu foaie alimentară specială pentru copt.
- Se procedează la fel cu toate foile până terminăm pachetul de foi.
- Se bate albuşul spumă cu o furculiţă şi se ung apoi foile de strudel cu albuşul bătut.
- Se coc la foc potrivit timp de 30-40 minute.
- Când sunt uşor rumenite sunt gata. Se lasă strudelul să se răcească în tavă, acoperit cu un prosop. Se taie apoi în bucăţi de 5-6cm şi se aşează frumos pe un platou.
Variantă
Acest ştrudel poate fi făcut şi sub formă de prăjitură în tavă. În acest caz se pune o tava de copt pregătită ca mai sus, foile de plăcintă una cîte una , ungându-le cu sirop de miere şi apoi se pune o foie pe care se aşează uniform merele rase. Iar se pune o foie care se unge cu pensula cu sirop de miere, se acoperă cu o foaie pe care se pun mere. În final se acoperă cu o ultimă foaie care se unge cu albuşul bătut. Se coace în acelaşi mod şi se taie rece în pătrate.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu