Consideraţii generale
Reţeta pe care o prezint aici este dietetică, indicată mai ales celor care au afecţiuni cardiovasculare şi urmează Terapia dr. Ornish, celor care au hipercolesterolemie, celor care sunt supraponderali şi celor care au diabet şi tuturor celor care vor să se alimenteze cât mai sănătos fără grăsimi şi colesterol în exces.
Această reţetă nu conţine ou şi nici ulei sau alte grăsimi. Ea este totuşi foarte gustoasă.
Cantităţile din această reţetă sunt orientative, dar respectaţi următoarele proporţii: la o parte morcov se pun rădăcinoase albe ( pătrunjel, ţelină, păstârnac) cam 50-60%, cartofii se iau în calcul cam dublul cantităţii de morcov, murăturile se folosesc după gust dar pot fi utilizaţi şi castraveţi şi gogoşari proaspeţi în locul celor muraţi, în acest caz se pune muştar şi zeamă de lămâie mai multă pentru a completa gustul acru.
Variantă:
Pentru cei care nu ţin nici un fel de dietă se poate folosi maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 1 linguriţă zeamă de lămâie şi 100ml ulei.
Ingrediente pentru 2 porţii :
- 600g cartofi soiul roz care nu se sfărâmă la fiert,
- 2 morcovi cca 300g
- 1 buc. pătrunjel sau păstârnac rădăcină
- 1 felie ţelină
- 1 borcan mic mazăre fină fiartă
- 2 castraveţi muraţi
- 1 gogosar murat
- 1 lingură muştar
- sare, piper
- obţional 1 felie sfeclă.
- condimente aromate: pulbere de chimen, cimbru, busuioc,coriandru, nucşoară, rozmarin,fenicul
Mod de preparare:
- Cartofii se curăţă de coajă şi se fierb întregi cu puţină sare. Se lasă să se răcorească în apa lor. (Se pot fierbe cartofii şi necurăţaţi de coajă după ce au fost spălaţi bine. Când sunt fierţi se curăţă de coajă.
- Se curăţă de coajă morcovul, pătrunjelul etc. şi se fierb în apă.
- Se taie legumele fierte ( cartofii, morcov, ţelina, pătrunjel) castraveţii şi gogoşarul cubuleţe.
- Se opreşte 1 cartof mic când este fierbinte, pentru maioneză. Cartoful fierbinte se pisează foarte fin şi se amestecă bine cu muştarul, 1 linguriţă suc de lămaie şi 3 linguri apă din cea în care au fiert cartofii sau legumele. Se freacă bine cu o lingură să fie ca o cremă onctuaoasă eventual se mai adaugă apă dacă este necesar.
- Se pun într-un castron legumele tocate, boabele de mazăre şi se amestecă cu maioneza si se pune sare si piper dupa gust. Se opreşte 1 lingură maioneză pentru decorat.
- Se pune în salată "maioneza" astfel preparată. Se opreşte puţină maioneză pentru acoperit suprafaţa salatei.
- Se aşează salata pe un platou,, se niveleză suprafaţa cu un cuţit, se acoperă după aceea cu puţină "maioneză" şi se decorează cu gogoşar, castravete, frunze de salată verde, verdeaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu