Racituri cu aspic din tapioca

Consideraţii generale

Prin fierbere în apă, boabele de tapioca se transformă într-o gelatină foarte asemănătoare celei de răcituri. Numai că aceasta este compusă din amidon de manioc şi nu conţine albuminele atât de nesănătoase a răciturilor preparate din carne sau a celor preparate cu gelatină din resturi animale sau cu agar agar, care este considerat unul din aditivii nocivi conform indicaţiilor sanitare din UE.
 Se prepară separat o supă de legume, în zeama căreia se va fierbe apoi tapioca, rezultând un aspic aromat. Zarzavaturile din supă şi cuburile de soia fierte cu usturoi vor constitui partea consistentă a răciturilor din tapioca.

Dietoterapie

Tapioca este un produs obtinut prin prelucrarea rădăcinii plantei Manioc - MANIHOT ESCULENTA. Acest produs este uşor digerabil şi datorită conţinutului bogat în principii active, are calităţi antiseptice, cicatrizante sş dezinfectante. Este recomandat consumul acestui produs în cazurile de gastrita hiperacida, colita, ulcer gastrointestinal. Conţinutul este bogat în hidraţi de carbon : glucide: 85,3% si lipide 0,2%, substante minerale: Ca, Fe, Mg, si Zn, vitamine: A, B1, B2 si C. Valoare energetica 354 kcal/100 gr boabe tapioca.

Important este faptul ca tapioca nu contine gluten, deci este un aliment de baza in nutritia celor care sufera de enteropatie glutenica (boala celiaca). Deasemeni este bine tolerat de copii, batrani si convalescenţi. Tapioca este comercializata sub forma de granule sau faina si intra in componenta multor preparate culinare. Se foloseste la prepararea aspicurilor, supelor, sosurilor, pana la cele mai variate retete de creme şi deserturi

Ingrediente pentru 4 porţii:
  • 1/2 ceaşca perle de tapioca de la plafar
  • 3 ½ cesti apă
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 2 foi de dafin
  • 2 boabe ienibahar
  • 10 boabe piper
  • 1 lingură unt
  •  1 morcov mijlociu tăiat decorativ rondele sau chiar ca rozetă
  •  1 pătrunjel rădăcină rondele
  •  1 felie de ţelină
  • 1 cartof
  • 1 ceapă mică
  •  100g cuburi sau şniţele de soia texturată
  • Condimente aromate pentru fiert soia: coriandru, chimen, cimbru, rozmarin, tarhon, dafin
  •  3-4 căţei de usturoi
  • pentru decor gogoşar murat sau ardei roşu proaspăt, ouă fierte , măsline,frunze de pătrunjel
Mod de preparare
  1. Se inmoaie granulele de tapioca 30 minute în apă
  2. Se face o supă din legume morcov , pătrunjel, ţelină, ceapă fierte 30 minute în 31/2 căni apă cu foaie de dafin, ienibahar, boabe piper ,sare. Se strecoară cu grijă supa să nu zdrobim legumele şi se păstrează zeama.
  3. In acest timp în alt vas se fierb timp de 15 minute cuburile de soia în apă cu sare, foi de dafin, condimente aromate şi în final se pun 2 căţei de usturoi zdrobiţi. Se lasă să se răcorească .Se scot apoi cuburile de soia fără să luăm şi bobiţele de condimente.
  4. Se aşează în cupe sau mici boluri pentru servit cât mai decorativ şi egal distribuit la fiecare porţie, legume din supă( în afară de ceapă) , cuburi de soia şi crenguţe de pătrunjel verde, felii de ou fiert, gogoşar sau ardei, măsline.
  5. Se pune la fiert tapioca scursă de apă în zeama de supă şi se fierbe amestecând mereu timp de cca 30 minute până bobiţele de tapioca  devin translucide şi se topesc. Când este aproape gata se pun trei căţei de usturoi şi o lingură de unt. Trebuie să rezulte ca o cremă uşor  gelatinoasă transaparentă dacă este necesar şi granulele nu s-au topit şi crema s-a făcut deja prea gelatinoasă  se mai poate pune apă.
  6. Când este gata se scoate usturoiul din ea şi se pune cu polonicul gelatina de tapioca în fiecare bol ca atenţie să nu deranjăm legumele.
  7. Se dă la rece să se închege.
Se serveşte cu mămăliguţă caldă.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu