Salata de naut

Consideraţii generale şi dietoterapie

 
HPIM2825Năutul este o  leguminoasă care a început să-şi recapete locul meritat  în alimentaţie.
Valoarea lui nutritiva este ridicată, datorită conţinutului mare in proteine usor digestibile 18,4 %, hidrati de carbon 67,8 si grasimi 5,9 %.
Boabele de năut conţin substanţe minerale valoroase : calciu 210 mg; fier 8,1 - 10,7 mg; fosfor 270 mg; vitamine: caroten (provitamina A), vitamina B1,B2,B3, E, vitamina C.

Este recomandat ca antiseptic urinar: oligurie; litiază urinară; insuficienţă digestiva; combaterea paraziţilor intenstinali; in stari congestive ale ficatului, astenii, anemie, activitati care necesita efort fizic. Nautul are rol important in actiunea hipocolesterolemica (diete pentru slăbit pe baza de naut).

Conţinutul mare în fibre şi indexul glicemic mic îl recomandă pentru dieta celor care vor să slăbească, a cardiacilor, a celor cu hipercolesteremie, a diabeticilor. În Orient, năutul este foarte apreciat ca stimulator al virilităţii, tonic sexual masculin unde mai este numit şi "sămânţa virilităţii".

    Ingrediente pentru 4 porţii:
  • 300g năut
  • 2 foi dafin
  • 3 boabe ienibahar
  • 1 morcov
  • 1 felie ţelină
  • 1 ardei kapia sau gogoşar
  • 1 ardei verde mic
  • 2  roşii
  • 100g  măsline
Dressing aromat:
  • 1 ceapă sau ceapă verde tocată
  • condimente aromate: seminţe de chimen, coriandru,pulbere de curry, turmeric, cardamom
  • 1 legatură patrunjel verde
  • frunze de salvie, rozmarin
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de maslin
  • zeama de la jumătate de lămaie
Mod de preparare
  1. Se aleg boabele de năut, se spală şi se pun la inmuiat de seara până dimineaţa sau 8-12 ore, în apă de 3 ori mai multă decât volumul boabelor de năut.
  2. Când boabele s-au înmuiat , se scurg de apă, se clătesc cu apă rece şi apoi se pun la fiert în apă de 3 ori mai multă decât volumul năutului, cu puţină sare, foile de dafin şi boabele de ienibahar.Se fierb cca 2-3 ore la foc potrivit completând apa dacă este necesar. La oala de presiune fierb în 40 minute.
  3. Se pregătesc legumele : se curăţă, se spală şi se rad pe răzătoarea mare morcovul şi ţelina.
  4. Se spală se scot cotoarele şi se taie cubuleţe sau felii ardeii, se spală şi se taie cubuleţe sau felii roşiile.
  5. Se pregăteşte dressingul aromat amestecând toate ingredientele într-un bol.Se pune năutul fiert şi scurs de zeamă într-o salatieră, se adaugă legumele pregătite, dressing-ul aromat. Se amestecă bine toate ingredientele şi se lasă 15-20 minute ca năutul să-şi tragă aromele.
Se serveşte pe foi de salată verde sau spanac, decorat cu pătrunjel verde tocat şi măsline.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu