Consideraţii generale
Acest preparat este foarte potrivit pentru sandwish, gustări, aperitive sau pentru sevit pe lipii. Poate constitui un mic dejun sau o cină savuroasă şi foarte hrănitoare.
Ştiind că năutul are indicele glicemic scăzut, această mâncare poate fi consumat şi de persoane supraponderale (dar fără smântână) şi de către persoanele diabetice.
Ingrediente
- 300 g năut boabe fierte sau conservă de naut de 400 g
- 1 foaie de dafin
- 2 linguri ulei
- 1 lingură smântână
- 1 linguriţă muştar
- opţional : 1 căţel de usturoi zdrobit
- 2 fire de ceapă verde sau o ceapă mică rasă taiată mărunt
- Condimente aromate: chimen, coriandru, curry, turmeric, ghimbir, rozmarin
- sare, piper dupa gust
- 1 castravete tăiat rondele, măsline şi 1 roşie pentru decor
Mod de preparare
- Se fierb boabele de năut care au fost în prealabil înmuiate 8-10 ore în apă. Se pun la fiert cu 2,5 litri apă, sare, foaie de dafin. Fierberea durează cca 2-3 ore la foc potrivit. la oala de presiune fierberea durează 40 minute.
- Dacă se folosesc boabe de năut din conservă acestea se scurg de apă şi se clătesc.
- Se pun boabele fierte şi răcorite într-un blender unde se mixează cu celelalte ingrediente, condimentele, sare şi piper. Dacă este necesar ca să fie mai onctuos pateul se poate pune puţină zeamă în care a fiert năutul.
- Se servesc pe o farfurie sau într-un bol decorat cu roşii şi măsline.
- Cu acesta compoziţie se ung lipiile şi se rulează usor, pentru a nu se rupe. Se pot face tartine pe pâine dacă nu avem lipii.
Pofta bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu