Lipii chapati - turte din faina integrala

Consideraţii generale
HPIM2446

Lipiile sunt cunoscute ca fiind cel mai simplu şi rapid mod de preparare a unui produs de panificaţie. La noi, lipiile sunt cunoscute sub numele de turte. Aceste turte se coc în gospodăriile săteşti direct pe plită.

Pentru prepararea lor se utilizează făina de grâu integrală sau combinaţie de făină integrală şi făină albă. Se servesc calde cu unt  sau cu pastă de năut, cu pastă de brânză sau cu miere de albine. Ele sunt un înlocuitor foarte gustos şi sănătos al pâinii.






Ingrediente
  • 500 g faină de grâu integrală
  • 200 ml apă calduţă
  • 1 linguriţă sare fină
  • opţional 1 linguriţă ulei
Mod de preparare

    1.  Se pune făina într-un castron, se presară sarea şi se toarnă încet apa călduţă amestecând mereu până ce toată făina a fost încorporată. Se frământă uşor suprapunând aluatul pentru a prinde în interior cât mai mult aer. Se framantă un aluat suplu si elastic, care se lasă să se relaxeze 30 de  minute la cald.

2. Din acest aluat facem un rulou pe planşetă, rulou pe care îl tăiem în bucăţi cât un ou mic sau o nucă mare. Din aluat se rezultă cca 10 bucăţi.
3.Se formează bile de aluat pe care le intindem  bine cu sucitorul  pe  planşeta  pudrată cu  făina. Lipiile se coc in tava de teflon, fara ulei

4.Se coc pe ambele parti. Lipiile se coc foarte repede deci să avem grijă să nu le ardem ci numai să se usuce.
Se servesc calde, dacă se răcesc sunt mai crocante.

 Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu