Japoneze cu lapte soia si morcov

Consideraţii generale
 Japonezele sunt mici bulcuţe împletite ce se servesc la micul dejun sau se folosesc se iau la pachet la serviciu. Dacă le punem zahăr vanilat vor fi aromate. Putem să îmbogăţim valoarea nutritivă a unor mici bulcuţe din aluat de pâine împletit numite "japoneze", prin adaos de lapte de soia şi morcov ras, seminţe de floarea soarelui şi germeni de grâu.

Îngrediente
  • 500g făină
  • 200 ml lapte de soia calduţ
  • 1 lingură unt moale
  • 1 lingură zahar brun
  • 1 morcov ras pe răzătoarea mică
  • 1 lingură seminţe de floarea soarelui crude sau mac
  • 1 cubuleţ de drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriţă sare
  • opţional :1 plic de zahăr vanilat
Mod de preparare
  1. Se pune făina într-un vas .
  2. Se face în mijlocul ei o mică adâncitură cu pumnul.
  3. Drojdia se amestecă cu o linguriţă de zahăr şi se freacă bine să se lichefieze, se adaugă 1 ceşcuţă de lapte călduţ şi se toarnă în mijlocul castronului de făină în adâncitura formată.Se amestecă uşor cu lingura ca să se formeze în adâncitura respectivă ca o bilă de  aluat moale şi se lasă la dospit aprox. 10 minute.
  4. Se dizolvă în laptele călduţ zahărul şi sarea
  5. Se adaugă apoi în vasul cu făină şi morcovul ras, laptele, untul. Se framântă un aluat potrivit de moale, elastic. Se ung mîinile cu puţin ulei când frământăm. Se pune aluatul acoperit cu un prosop curat sau   cu o folie (sa nu se usuce) si se lasă la crescut până îşi dubleză volumul..
  6. Se împarte aluatul pe planşeta pudrată cu făină în 12 părţi egale. Fiecare parte se face ca un sul gros de un deget,  se taie în două apoi cele două suluri rezultate se împletesc, se aduc apoi cele două capete sub partea din mijloc. va rezulta o împletitură rotunjoară care este "japoneza". Se pot face şi colăcei din acest aluat.
  7. Se aşează in tava cu hartie de copt, sau unsă cu ulei, se lasă la crescut cca 20 minute..
  8. Se ung cu galbenuş de ou sau cu lapte şi se presară cu seminţe de floarea soarelui sau mac..
  9. Se coc 20-30 min. in cuptorul preincalzit la 150°C.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu