Salata de andive cu ciuperci si maioneza

Consideraţii generale
HPIM2800Andivele cunoscute si sub numele de "Cicoare de Bruxelles". Cel mai des, aceste legume sunt consumate sub formă de salată, simple sau în combinaţie cu ciuperci, maioneză sau cu puţin suc de lămâie ori în combinaţie cu legume fierte. Aroma lor se schimba cand sunt fierte in aburi, pe foc sau in cuptor. Sunt excelente şi în supe de legume, ca garnituri, ca aperitive cu brânză sau gratinate in cuptor. Ele ajută la reducerea senzaţiei de balonare, fiind indicate să fie consumate la începutul mesei sau sub formă de suc. Proprietăţile terapeutice ale andivelor se datorează tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mâncare şi a secretiilor gastrice.

Andivele proaspete şi tinere nu au gust amărui decât foarte uşor sesizabil, de aceea trebuie alese andive care să fie tinere ( de dimensiuni mai mici), să nu aibă frunze verzi şi să nu fie înroşite la codiţa unde au fost tăiate ( dacă nu sunt proaspăt tăiate codiţa se înroşeşte). Andivele se curăţă de foile exterioare şi se spală foarte rapid deoarece contactul cu apa le face să aibă gustul amărui mai pronunţat. Unele persoane nu agreează gustul uşor amărui şi pentru a îndepărta gustul amar pot să pună andivele pentru 15 minute în apă uşor sărată cu puţin oţet.Salata de andive sau orice preparate cu andive crude se servesc imediat.

Andivele au numai 17 Kcal/ 100g ; proteine 1,25 sunt bogate în vitaminele A, complexul B, C şi în săruri  minerale (la 100g andive se găsesc: 52mg calciu, 15 mg magneziu, 0,83 mg fier; 0,79mg zinc; 314 mg potasiu, 22 mg sodiu, seleniu).
Conţinutul de 0,20 g lipide; 3,35 g carbohidrati şi 3,1 g fibre recomandă andivele pentru alimentaţia persoanelor cu diabet şi a celor supraponderale, acelor cu afecţiuni cardiovasculare, cu hipercolesteremie,  afecţiuni digestive, digestie lentă, a celor cu osteoporoză, demineralizare.

Aceste vitamine şi minerale pot încetini procesul de degenerescenţă oculară cauzat pe de o parte de îmbătrânire, iar pe de altă parte de razele ultraviolete. De aceea, andivele sunt recomandate pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Manganul previne întârzierea creşterii, scăderea rezistenţei osoase, apariţia malformaţiilor scheletice şi deteriorarea sistemului de reproducere. Sunt bune în caz de convulsie, paralizie şi în modificarea metabolismului glucidic şi lipidic. Andivele sunt depurative, stimulează secretia biliară şi eliminarea ei in duoden, iar mai nou, li s-au descoperit şi unele proprietati citostatice (împiedica înmulţirea celulelor - utile în tratamentul cancerului). Andivele sunt indicate şi în alimentaţia diabeticilor.

Atenţie!
Persoanele care urmează Terapia Ornish, persoanele supraponderale şi cele cu hipercolesteremie sau diabet vor înlocui maioneza cu un sos de muştar cu hrean, zeamă de lămâie şi puţină apă.

 
Ingrediente:
  • 1/2 kg andive tinere
  • 300 g ciuperci champignon proaspete
  • maioneză din 2 gălbenuşuri crude, ulei , zeamă de lămâie şi muştar
  • 1/2 linguriţă ghimbir ras sau puţină pulbere de ghimbir
  • condimente aromate: pulbere de coriandru, curry, nucşoară, oregano
  • sare
Mod de preparare: 
  1. Se îndepărtează foile exterioare de la andive, se taie puţin şi din partea unde a fost codiţa, se spală rapid sub jet de apă,
  2. Se taie andivele în două pe lungume dacă sunt mai groase şi apoi felii de 2 cm.
  3. Se curâţă de pieliţa exterioară ciupercile, se spală şi se taie felii.
  4. Se amestecă într-un bol andivele, ciupercile, maioneza, sare, ghimbirul şi condimentele aromate.
  5. Se serveşte imediat,  decorată cu măsline şi ciupercuţe mici crude, verdeaţă.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu