Pasta de linte rosie

Consideraţii generale şi dietoterapie

HPIM2208

Lintea roşie are bobul mic, roşu portocalie, fierbe foarte uşor, chiar se sfărâmă foarte repede, de aceea se pretează la realizarea supei cremă de linte şi a pastei aperitiv. Nu necesită înmuiere.
Lintea roşie conţine : proteine 24%; hidrati de carbon 56%; lipide 1%, substante minerale: Ca, K, Fe (5,2-7,5 mg%), Mg, P,vitamine: A, B1, B2, B6, B12, mici cantitati de vitamina C.
 Datorita continutului in magneziu, lintea consumata zilnic (min.20gr.), reduce riscul imbolnavirii sistemului cardiovascular, ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Totodata are efect antiinflamator, fiind benefica in afectiunea artritei reumatoide, este vitaminiizantă, mineralizantă, antianemică. Având un continut foarte scăzut de grăsimi, este indicată în alimentaţia persoanelor supraponderale şi a celor cu hipercolesteremie. Este indicată şi în diabet, în limita dietei zilnice.

Continutul de fitoestrogeni (estrogeni vegetali) reduce riscul aparitiei fibromului uterin si al cancerului mamar, iar cel de fibre reface flora intestinala.

Lintea este nutritivă şi oferă organismului multă energie, rezistenţă la efort, este recomandată persoanelor  în convalescenţă

Ingrediente
  • 200g linte roşie
  • 1 foaie dafin
  • 2-3 linguri ulei de măsline presat la rece
  • mărar verde tocat
  • condimente aromate: pulbere de coriandru, cimbru,curry, oregano, ghimbir, 1 linguriţă seminţe de chimen
  • opţional :1-2 căţei de usturoi zdrobiţi
  • opţional 1-2 fire de ceapă verde tocate
  • 1 lingură pastă de susan, tahini
  • sare, piper
Mod de preparare:
  1. Se spală lintea, se scurge şi se pune la fiert cu o foaie de dafin, în de 3 ori mai multă apă decât volumul boabelor. Se fierbe la foc potrivit timp de 20-30 minute. Când boabele sunt fierte se lasă să se răcorească puţin, se scurge excesul de apă.
  2. Se mixează lintea împreună cu uleiul, pasta de susan, condimentele aromate, usturoiul, sare şi piper, într-un blender sau cu un mixer. Dacă nu avem astfel de aparate se poate face pastă cu un tel în formă de pară.
  3. Se serveşte în boluri, decorat cu mărar tocat, felii de roşii,  împreună o salată verde, sau de andive.
  4. Se poate servi şi pe lipii calde sau sub formă de sandwich-uri. 
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu