Drob de soia

Consideraţii generale şi dietoterapie

Drobul de soia boabe este un mod excelent de a aduce proteine vegetale din soia boabe în alimentaţia noastră în plus poate fi pregătit dietetic. Spre deoasebire de soia texturată, despre a cărei tehnologie de preparare şi calităţi avem mari indoieli, soia boabe poate fi procurată de la magazinele plafar sau bio şi putem avea încredere că nu este modificată genetic după ce am verificat eticheta. Preparatele din soia boabe au un gust incomparabil mai bun decât cele din soia texturată. Soia boabe se pune la înmuiat cu o zi înainte şi se fierbe cca 2 ore până boabele sunt moi. La oala de presiune în cca 40 minute boabele sunt fierte. Se poate folosi făina de soia care se fierbe rapid cu apă conform cu indicaţiile de pe ambalaj.

Persoanele care realizează Terapia Dr. Ornish de vindecare pentru bolile cardiovasculare, obezitate şi hipercolesterolemie pot prepara acest drob fără a utiliza ulei, vor utiliza numai albuşul de la ou iar smântâna va fi înlocuită cu iaurt dietetic cu 0,1 % grăsime.

Ingrediente:
  •     1 cană boabe soia
  •       4 căni apă
  •       1 foaie dafin
  •       1 lingură muştar
  •        2 linguri smântână sau iaurt dietetic
  •        3 felii pâine muiate în apă
  •        1 ceapă
  •        1 legătură ceapă verde
  •          Verdeaţă- 1 legătură pătrunjel şi 2 legături  mărar verde
  •          2  ouă
  •     1 lingură făină de grâu
  •          2 linguri pesmet
  •          Sare, piper
  •          Condimente aromate: coriandru, busuioc, chimen, rozmarin  

         Mod de preparare
  1.   Se pune soia la inmuiat 6-10 ore, de seara până dimineaţa. Se scurge de apă.
  2.    Se pune la fiert cu apă mai multă, se fierbe 5-10 minute şi se scurge apoi această apă. Se pune apă caldă peste soia, foaia de dafin puţină sare şi se fierb boabele 2 ore sau 40 minute la oala de presiune.
  3.   Se toacă ceapa şi se înnăbuşe cu puţin ulei şi apă.
  4.   Când boabele de soia sunt fierte se scurge apa şi se lasă să se răcorească puţin. Se dau boabele de soia  prin maşina de tocat carne  împreună cu ceapa călită, ceapa verde, verdeaţa, pâinea înmuiată şi stoarsă.
  5.    Se amestecă compoziţia de soia tocată cu muştarul, smântâna, ouăle, făina, sare, piper, condimente aromate.
  6. Se pune la copt în tavă de yena unsă cu ulei şi presărată cu pesmet sau întrâo tavă de copt nu prea mare. Grosimea compoziţiei să fie cam 4 cm.Deasupra se unge cu albuş de ou bătut sau pur şi simplu se nivelează cu o spatulă sau lingură udată cu apă. Se coace timp de 1 oră la foc mediu.

7.                            Se taie rece în pătrate.
8.                             Se serveşte cu garnitură de  piure de cartofi sau  spanac, orez şi o salată verde sau de crudităţi.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu