Sucul de verdeţuri de primăvară - este practic un nectar după normele dietetice, deoarece se realizează prin mixarea ingredientelor : fructe, legume, verdeţuri într-un blender împreună cu apă plată care va fi agentul de fluidizare şi de extracţie a sucului. Pentru a obţine un nectar de băut şi nu o pastă, este necesar, să adăugăm de la început în blender un lichid care să fluidizeze pasta respectivă. Densitatea nectarului poate fi corectată cu adaos de lichid care poate fi : apă plată, sucuri naturale obţinute la storcător (nu cumpărate din supermarket) din fructe sau legume, lapte de soia, macerate din plante.Fiecare va alege pentru acest suc plantele preferate sau pe cele care le are la dispoziţie în acel moment. Se pot folosi 3-5 feluri de plante într-un amestec pentru suc. Pentru 4 căni de apă plată se pun 2-3 mâni de verdeţuri tocate mare.
Dietoterapie - este detoxifiant ,depurativ, diuretic, antianemic,drenor renal şi hepatic, tonic amar,vitalizant, vitaminizant, antiseptic, astringent, antireumatismal, stimulent al imunităţii, reglează tranzitul intestinal, fluidizează eliminarea bilei, hipoglicemic, hipocolesteremiant, întineritor tisular, reglare ponderală. Este recomandat diabeticilor, celor supraponderali, celor devitalizaţi, convalescenţilor.
Ingrediente pentru 4 porţii
· 1 litru apă plată
· o mână de frunze de spanac
· 1 legătură pătrunjel proaspăt
· 1 legătură mărar
· 1 legătură lăbodă
· frunze de grâuşor
· frunze de leurdă
· 1 legătură hasmaţuchi
· 2 lujeri ţelină
· 2-3 crenguţe leuştean
· 2 -3 frunze păpădie
· 2 cm ghimbir proaspăt sau un vârf linguriţă pulbere de ghimbir
· 1-2 linguri zeamă lămâie
· opţional :1-2 linguriţe miere de albine
Mod de preparare
· Se aleg verdeţurile, se spală în 3-4 ape, se taie în bucăţi cam de 2-3 cm (ca să nu se înfăşoare în jurul cuţitelor de la blender ) .
· Se pun în blender verdeţurile şi apa plată, ghimbiul, zeama de lămâie, mierea de albine. Se mixează toate acestea timp de 2-3 minute să obţinem un amesrec omogen. Dacă este necesar se mai poate adăuga apă, zeamă de lămâie sau miere.
· Se lasă timp de 10 minute să se depună partea consistentă a frunzelor tocate şi să se extragă mai multe vitamine şi minerale din această compoziţie.
· Cine doreşte poate strecura printr-o sită de plastic sucul limpede. Se poate consuma cu mai mult succes pentru aportul de fibre amestecând cu o linguriţă ca să se omogenizeze cu pasta de frunze tocate depusă pe fundul cuvei de la blender.
· Se toarnă în pahare şi se serveşte cu frunze de busuioc sau mentă tocate deasupra.
Proprietăţile verdeţurilor de primăvară
Urzicile- tonifica organismul si ajuta la eliminarea toxinelor acumulate peste iarna. Urzicile sunt antiseptice, depurative, diuretice, emoliente si expectorante, imbunatatesc circulatia si intaresc sistemul imunitar. Medicina populara atribuie urzicilor proprietati analgezice si antiinflamatoare şi antireumatice. Cura de urzici este recomandata si persoanelor care sufera de alergii si rinite, anemicilor si celor care sufera de boli de rinichi. Urzicile elimină paraziţii intestinali. Contribuie la reglarea metabolismului, stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia, atenuează starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Fluidifica sangele şi stimuleaza procesele de producere a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor. Scad glucoza şi colesterolul din sange. Favorizează eliminarea acidului uric pe cale renală fiind recomadate în reumatism şi gută. Stimulează secreţia de lapte la mamele care alăptează. Sunt benefice pentru persoanele care au hemoptizie, hemoragii interne, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree, retentie de apa in organism, ascita, reumatism, guta, lombago, sciatica si alte nevralgii, afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare, afectiuni circulatorii şi varice, ulcer varicos sau hemoroizi, afectiuni gastrice, hepatice, intestinale, indigestii, enterita, diaree, dizinterie, ulcer duodenal, litiaza biliara . amigdalite, pneumonii, bronsita, astm bronsic, alergii, urticarie, psoriazis şi sunt utilizate chiar pentru profilaxia cancerului.
Sunt recomandate celor care au diabet şi supraponderalilor.
Spanacul – constituie o modalitate naturală de curăţire şi regenerare a tubului digestiv, elimină constipaţia, este vitaminizant, remineralizant, antianemic, previne diabetul, este hipotensiv, previne degradarea oculară. Combinat cu suc de morcovi, are un efect valoros asupra dinţilor şi gingiilor. Persoanele care au litiază renală vor evita utilizarea unor cantităţi mari de spanac.
Grâuşorul(untişorul) -bogat în potasiu, calciu, fibre, dar şi în vitamine (C şi E). Untişorul scade tensiunea şi nivelul colesterolului, ajută la menţinerea sănătăţii creierului, îmbunătăţesc circulaţia sangvină. Substanţele active din compoziţia plantei (vitamine, minerale, acid ficaric şi ficarină), scad riscul de cataractă.
Spanacul – constituie o modalitate naturală de curăţire şi regenerare a tubului digestiv, elimină constipaţia, este vitaminizant, remineralizant, antianemic, previne diabetul, este hipotensiv, previne degradarea oculară. Combinat cu suc de morcovi, are un efect valoros asupra dinţilor şi gingiilor. Persoanele care au litiază renală vor evita utilizarea unor cantităţi mari de spanac.
Grâuşorul(untişorul) -bogat în potasiu, calciu, fibre, dar şi în vitamine (C şi E). Untişorul scade tensiunea şi nivelul colesterolului, ajută la menţinerea sănătăţii creierului, îmbunătăţesc circulaţia sangvină. Substanţele active din compoziţia plantei (vitamine, minerale, acid ficaric şi ficarină), scad riscul de cataractă.
Loboda - are proprietati regeneratoare si un continut bogat de fier, magneziu si vitamine. Este o plantă bogată în vitaminele E şi K şi în fibre alimentare. Are foarte puţine calorii (doar 19 pentru 100 de grame), însă este contraindicată persoanelor care au pietre la rinichi. Loboda are proprietăţi depurative, diuretice şi remineralizante şi este benefică în afecţiuni ginecologice şi hepatice. Totodată, planta asigură şi detoxifierea organismului. Este indicata in cazul anemiei si al afectiunilor hepatice, renale şi dermatologice,este folosita intern ca adjuvant in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in bronsite asmatiforme Loboda de gradina este o planta diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta. De aceea, recomandarile terapeutice sunt asemanatoare cu ale spanacului. In medicina populara, loboda continua sa fie inclusa in terapia afectiunilor hepatice, renale, dermatologice si in anemii.
Hasmaţuchi(asmăţui)- .are proprietati tonice, depurative, diuretice si intareste organismul, curatindu-l. Stimuleaza apetitul si digestia. Principiile active conţinute în plantă stimulând secreţiile salivare, gastrice, biliare şi intestinale favorizează digestia şi secreţia laptelui. în acelaşi timp, având proprietăţi diuretice, hasmaţuchiul este recomandat în tratarea retenţiilor urinare, a litiazei şi a eczemelor. De asemenea se foloseşte cu foarte bune rezultate şi în tratarea bronşitelor şi a afecţiunilor pulmonare cronice.
Leuşteanul- principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin si a celui imunitar. Are puternice efecte de stimulare a secretiilor care ajuta in procesul de digestie, stimuleaza peristaltismul tubului digestiv. Are, de asemenea, o puternica actiune antiinflamatoare si antiseptica, fiind recomandat in colecistita, enterita, precum si in colita de putrefactie. Leusteanul contine cinci substante volatile care combat spasmele gastro intestinale, fiind printre cele mai eficiente antispastice din flora mondiala. Are efecte remarcabile pentru combaterea anorexiei. Uleiurile volatile si substantele amare pe care le contine sunt un excelent stimulent digestiv si maresc in mod armonios pofta de mancare. Are - se pare - si efecte tonice nervoase, fiind eficient si in cazul anorexiei psihice. Un element interesant este ca atunci cand sunt consumate in cantitati mai mari (cinci-zece frunze o data), efectul frunzelor de leustean este cel opus, diminuand pofta de mancare, aşa că poate fi utilizat şi de cei supraponderali pentru reducerea masei corporale.
Pătrunjelul verde- conţine vitamine, minerale , proteine, enzime, are proprietăţi esenţiale în metabolismul oxigenului, în menţinerea funcţionării normale a suprarenalei şi tiroidei, în păstrarea sănătăţii vaselor sanguine, mai ales a capilarelor, diuretic, dizolvă pietrele de la rinichi şi fiere; este eficient în afecţiuni ale ochilor: ulceraţii de cornee, cataracte, conjunctivite.Pătrunjelul verde actioneaza favorabil asupra tuturor sistemelor si organelor din corp, ajuta digestia, dezinfecteaza tubul digestiv si caile urinare, dreneaza ficatul, intareste imunitatea, are efect antiseptic asupra cailor respiratorii.Patrunjelul actioneaza asupra mai multor glande endocrine. Asupra gonadelor, adica asupra testiculelor la barbati si asupra ovarelor la femei, are efect stimulator. Este un excelent remediu impotriva impotentei si a sterilitatii, dar si un redutabil tratament anti-imbatranire. La nivelul glandelor cortico-suprarenale are efect reglator, patrunjelul verde fiind recomandat ca atare pentru persoanele cu hiper sau hiposecretie a acestei glande. Studii recente arata ca aceste frunze aromate au efecte de stimulare a secretiei endo- si exocrine a pancreasului, fiind recomandat ca adjuvant in cazurile de diabet si de pancreatita (are si efect antiinflamator). De asemenea, sunt cercetari care arata efectele benefice ale acestui zarzavat in tratarea hipotiroidiei si a tulburarilor conexe.
Mărarul verde- este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu si potasiu. Mararul contine de asemenea mangan, fosfor, cupru si zinc, vitaminele B3, A si E . In plus, mararul contine si fibre alimentare. Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul de imbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei. O suta de grame de marar asigura cantitatea necesara de caroten si jumatatea din necesarul zilnic de vitaminaE. Datorita continutului in vitamina C mararul intareste sistemul imunitar, datorita potasiului - normalizeaza presiunea sangelui si datorita fibrelor - reduce nivelul colesterolului.
Mărarul verde- este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu si potasiu. Mararul contine de asemenea mangan, fosfor, cupru si zinc, vitaminele B3, A si E . In plus, mararul contine si fibre alimentare. Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul de imbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei. O suta de grame de marar asigura cantitatea necesara de caroten si jumatatea din necesarul zilnic de vitamina
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu