Tort cu crema de nuca, fructe si frisca

Consideraţii generale

Tortul cu  nucă, cremă de nucă, fructe şi frişcă este un adevărat deliciu. Blatul este din pandişpan cu nucă. Crema de unt şi nuci ca bază poate fi apoi îmbogăţită conform inspiraţiei personale. Eu vă voi da doar câteva idei.
Tort1 
Blatul - se realizează dintr-un numar de ouă care să corespundă numărului de porţii. Din 8 ouă ies cam 12 porţii mari de tort. Diametrul  tăvii de tort este în acest caz cam de 26 cm- este un tort mare.
În funcţie de numărul de porţii vă orientaţi şi realizaţi blatul din 6, 8, 10 ouă.

Cantităţile de zahăr şi făină care se pun în compoziţia de pandişpan este calculată funcţie de numărul de ouă şi anume: se pun atâtea linguri cu vârf de zahăr câte ouă am folosit. Se pune făină şi nucă un număr de linguri cu vărf egal cu numărul de ouă plus două. Astfel în acest caz avem 8 ouă, 8 linguri zahăr, 4 linguri de nucă şi 6 linguri făină ( 4+6=10 linguri nucă şi făină la 8 ouă). Dacă aveţi cântar puteţi cântări ouăle, zahăr se pune cât greutatea ouălelor, nucă  cât jumătate din cantitatea de ouă iar făină cât cealaltă jumătate din greutatea ouălelor + 2 linguri)


Dietoterapie Este dulce, conţine unt, este contraindicat diabeticilor, supraponderalilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare , celor care au colesterolul mărit, celor care au afecţiuni hepatobiliare, digestive.

Blatul
Ingrediente:
  • 8 ouă
  • 8 linguri cu vârf zahăr
  • 4 linguri cu vârf nuci măcinate
  • 6 linguri  cu vârf făină albă
  • 1 lingură zeamă lămâie
  • zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
  1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se pun albuşurile într-un bol şi se bat spumă tare cu mixer-ul sau cu telul sub formă de spirală ( timp de 5-10 minute)
  2. Se adaugă zahărul, zeama de lămâie, zahărul vanilat şi coaja de lămâie.
  3. Se bat în continuare albuşurile cu zahărul să fie spumă tare , timp de încă cca 10 minute.
  4. Se adaugă gălbenuşurile, se mai bat 2-3 minute.
  5. Se pune nuca măcinată şi făina , se amestecă uşor de jos în sus compoziţia la turaţie mică, sau cu telul  să nu se lase.
  6. Se tapetează forma de tort cu hârtie de copt sau se unge cu unt şi se pudrează cu făină.
  7. Se pune compoziţia de tort şi se nivelează. Se coace la foc potrivit 30.40 minute. Se încearcă cu o scobitoare să fie uscată atunci când am înţepat cu ea tortul să nu fie cleioasă.
  8. Blatul crescut şi  rumenit uşor se lasă 20 minute în tava să se răcorească apoi se desprinde uşor cu un cuţit de jur împrejur şi se scoate din tavă. Se aşează pe o planşetă sau platou să se răcească. Nu se dă la rece să se răcească mai repede pentru că se lasă.
Siropul
  • 250 ml apă, 4 linguri zahăr, 1 felie de lămâie
Mod de preparare
  1. Se pune întrâun ibric apa, zahărul şi lămâia. se fierbe 1 minut. Se lasă să se răcească.
  2. Când este rece se adaugă esenţă de rom, portocale şi de migdale.
Crema de nucă
Ingrediente
  • 250 g zahăr
  • 2 ouă intregi
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri apă
Adaosuri
  • 300g unt
  • 300g nuci măcinate
  • 1 linguriţă esenţă de rom
  • 1linguriţă esenţă de migdale
  • fructe : banane, kiwi, bucăţele de ananas din compot
Mod de preparare
  1. Se pun zahărul, ouăle şi apa într-o cratiţă mică de 1 sau 1,5 l cu coadă care să fie uşor de ţinut pe bain-marie.  Se pune crăticioara  pe bain- marie şi se amestecă continuu timp de 7- 8 minute , timp în care se va topi zahărul şi se va realiza o compoziţie cremoasă. Se pune apoi cacao şi se amestecă bine 2-3 minute pentru omogenizare.
  2. Se ia crăticioara de pe bain marie şi se pune la răcit într-un vas cu apă rece. Se amestecă uneori şi chiar se mai schimbă apa din vasul de răcire .
  3. Când compoziţia de cacao este rece se trece la realizarea cremei propriuzise.
  4. Se omogenizează într-un bol cu ajutorul mixer-ului sau a unui tel în formă de pară,, untul care a fost ţinut câteva ore afară din frigider ca să fie moale, cremos. Dacă untul nu este prea moale, eventual se pune bolul cu unt pentru 10 secunde pe bain marie  şi apoi se amestecă cu mixer-ul .
  5. Când dacă untul a devenit cremos se începe încorporarea  compoziţiei de cacao, punând câte o lingură de compoziţie în unt şi apoi omogenizând cu mixer-ul. Se încorporează compoziţia de cacao.
  6. La sfârşit se pune nuca măcinată în cremă şi  esenţă de rom şi migdale şi se amestecă uşor pentru omogenizare.
Montarea tortului

  1. Se taie blatul de tort în 3 foi pe orizontală, cu ajutorul unui cuţit ascuţit cu lama lată.
  2. Se aşează foaia de la bază pe platoul pe care se va sevi tortul. Se însiropează cu siropul răcit peste toată foaia. Se pune un strat de cremă( cam 1/3 din cremă) şi peste cremă se pun bucăţele de ananas bine stoarse de zeamă, felii de banane, felii de kiwi, bobiţe din dulceaţa de vişine sau cireşe amare.
  3. Se pune foaia a doua şi se procedează la fel.
  4. Apoi se pune foaia de deasupra care se insiropează cu atenţie să nu curgă siropul pe platou. Se pune cremă pe deasupra şi pe lateralele tortului, fasonând cu un cuţit lat să fie uniform şi estetic repartizată uniform.
Decorarea tortului
Ingrediente
  • 500g smântână pentru frişcă sau 200ml frişcă lichidă vegetală şi 250 g smântână
  • zahăr pudră sau miere
  • zahăr vanilat
  • fructe de sezon: kiwi, clemantine sau mandarine, boabe de struguri sau coacăze roşii, zmeură, căpşuni
  1. Se bate frişca cu mixer-ul sau telul şi când este bătută bine ( trebuie ca telul să lase urmă care nu se mai lasă, este fermă)  se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai bate puţin ca să se topească zahărul. Dacă se foloseşte frişca vegetală lichidă se bate bine cu mixer-ul şi când este gata se adaugă smântâna şi se mai bate 1-2 minute şi nu se mai pune zahăr pentru că frişca vegetală a fost îndulcită.
  2. Când este gata frişca se pot pune câteva picături de esenţă de lămâie şi esenţă de rom şi se mai amestecă pentru omogenizare..
  3. Se pune un strat de frişcă îmbrăcând tot tortul.
  4.  Peste frişcă se pun fructele circular cât mai estetic, eventual se pun de exemplu felii de kiwwi la centru şi pe circumferinţă se pun felii de clemantine sau boabe de struguri sau alte fructe după sezon.
  5. După ce am aşezat fructele decorăm cu frişcă cu ajutorul  siringii cu forme.
  6. Se dă tortul la rece pentru 2-3 ore.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu