Consideraţii generale- dietoterapie
Această salată de cartofi şi crudităţi este un prim fel sau o cină excelentă. Săţioasă , vitaminizantă şi vitalizantă este şi savuroasă. Se utilizează în această reţetă cartofi soiul roz - cei care nu se sfărâmă la fiert.
Poate fi consumată de copii, adulţi, vărstnici.
Diabeticii, supraponderalii vor putea consuma acest preparat modificând reţeta în sensul că vor utiliza cartofii în limita dietei prescrise.
Pentru cei care urmează terapia Ornish uleiul poate fi înlocuit cu succes cu un sos de muştar dizolvat în puţină zeamă rămasă de la fiert cartofii.
În rest poftă mare!
Ingrediente pentru 4 porţii
Această salată de cartofi şi crudităţi este un prim fel sau o cină excelentă. Săţioasă , vitaminizantă şi vitalizantă este şi savuroasă. Se utilizează în această reţetă cartofi soiul roz - cei care nu se sfărâmă la fiert.
Poate fi consumată de copii, adulţi, vărstnici.
Diabeticii, supraponderalii vor putea consuma acest preparat modificând reţeta în sensul că vor utiliza cartofii în limita dietei prescrise.
Pentru cei care urmează terapia Ornish uleiul poate fi înlocuit cu succes cu un sos de muştar dizolvat în puţină zeamă rămasă de la fiert cartofii.
În rest poftă mare!
Ingrediente pentru 4 porţii
- 1 kg cartofi
- 2 morcovi mijlocii( 300g)
- 1 telină mijlocie ( 250g)
- 1 ceapă roşie sau 1 legătură ceapă verde
- 2 castraveţi de grădină( 250g)
- 1 gogoşar sau ardei gras
- frunze de spanac sau salată verde
- opţional măsline şi roşii pentru decor
- 2-3 linguri ulei de măsline presat la rece
- 2 linguri zeamă lămâie
- 2 linguriţe muştar
- condimente aromate: Condimentul VITALFORT de la Steaua Divină sau un amestec de pulbere de coriandru, anason, busuioc, cimbrişor, dafin, ghimbir, măghiran, rozmarin
- pătrunjel verde tocat
- mărar şi frunze de ţelină tocate
- frunze de busuioc tocat
- frunze de tarhon tocat
- hasmăţui tocat
- 2.3 linguri ulei de măsline presat la rece
- 1 linguriţă muştar
- 2 castraveciori sau gogoşari muraţi tăiaţi cubuleţe
- condimente aromate: Condimentul VITALFORT de la Steaua Divină sau un amestec de pulbere de coriandru, anason, busuioc, cimbrişor, dafin, ghimbir, măghiran, rozmarin
- pătrunjel verde tocat
- mărar şi frunze de ţelină tocate
- frunze de busuioc tocat
- hasmăţui tocat
- piper
- sare
- Se curăţă şi se spală cartofii, se taie cuburi mari, se pun la fiert în apă cu sare. Se ia spuma cu o spumieră sau o lingură. Se fierb la foc mic timp de 20 minute. În timp ce cartofii fierb, se pregătesc legumele.
- Se curăţă de coajă, se spală şi se rad pe răzătoarea mare morcovul şi ţelina.
- Se curăţă, spală şi taie cubuleţe ceapa.
- Se spală, se curăţă de cotor şi seminţe gogoşarul sau ardeiul şi se taie cubuleţe.
- Se spală castraveţii şi se taie cuburi sau se taie în patru pe lungime şi apoi feliuţe.
- Se spală şi se taie fâşii câteva frunze de salată sau spanac.
- Se pregăteşte într-un bol dressingul aromat. Dacă se pregăteşte varianta de dressing care conţine castraveţi muraţi nu se mai pune în compoziţie castraveţi verzi cruzi.
- Se amestecă într-un castron legumele pregătite cu dressingul aromat.
- Când cartofii sunt fierţi se scurg de apa în care au fiert dar se mai lasă pe fundul cratiţei cam de 1 deget apă. Aceasta va fi necesară atunci când amestecăm cu legumele să nu rezulte o salată cu o consistenţă prea uscată, mai ales că atunci când cartofii se răcesc ei devin mai uscaţi.
- Se lasă să se mai răcorească cartofii şi apoi se amestecă uşor cu legumele.
- Se serveşte într-o salatieră peste frunze de salată, decorată cu roşii, verdeaţă, măsline.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu