Parjoale sau chiftele din soia

Consideraţii generale şi dietoterapie

Pârjoalele sau chiftelele, cum le mai spune în unele zone ale ţării, sunt de fapt două preparate asemănătoare, dar compoziţia diferă puţin în ce priveşte cantitatea de usturoi, verdeaţă şi consistenţa pastei iar forma şi destinaţia lor este diferită. Aş vrea să clarificăm acum această confuzie.

Pârjoalele sunt mai mari de dimensiuni au o formă ovală alungită de cca 8 cm, dar totuşi turtită, ele pot fi făcute şi de forma unei frunze mai late la un capăt şi mai lungi la celălalt, se servesc cu garnituri cum ar fi piureul de cartofi, spanac, urzici şi salată.

Chiftelele sunt de dimensiuni mai mici şi de cele mai multe ori au forma sferică sau uşor turtite. Sunt realizate mai consistent şi de regulă în compoziţia lor nu se pun cartofi şi morcov şi se prăjesc în mult ulei în care să poată să se coacă uniform, chiftelele sferice. Se pregătesc apoi marimate cu sos de roşii, marinată cu maioneză şi puţină ceapă sau simple ca aperitiv. 

Parjoale1 Pârjoalele din soia boabe sunt o modalitate  de a aduce proteine vegetale din soia boabe în alimentaţia noastră. Fiind un preparat prăjit, nu este dietetic deşi este gustos. Pentru cei cărora dieta nu le permite să consume alimente prăjite vor pune compoziţia de pârjoale într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu pesmet şi o vor coace la cuptor. Este delicioasă şi sănătoasă coaptă aşa.
Se pot face pârjoalele şi coapte pe grătarul de la aragaz şi se vor coace pe ambele părţi.




Recomandăm să preparaţi din soia boabe compoziţia de părjoale. Spre deosebire de soia texturată, despre a cărei tehnologie de preparare şi calităţi avem mari indoieli, soia boabe poate fi procurată de la magazinele plafar sau bio şi putem avea încredere că nu este modificată genetic după ce am verificat eticheta.

Preparatele din soia boabe au un gust incomparabil mai bun decât cele din soia texturată. Soia boabe se pune la înmuiat cu o zi înainte şi se fierbe cca 2 ore până boabele sunt moi. La oala de presiune în cca 40 minute boabele sunt fierte. Se poate folosi făina de soia care se fierbe rapid cu apă conform cu indicaţiile de pe ambalaj. Dacă se realizează din soia texturată se vor fierbe scuburile de soia cu o foaie de dafin, sare şi condimente aromate. se scurge de apă şi se procedează la fel ca în reţeta cu soia boabe.

Persoanele care realizează Terapia Dr. Ornish de vindecare pentru bolile cardiovasculare, diabeticii, cei care au  obezitate şi hipercolesterolemie pot coace la cuptor compoziţia de părjoale cum am arătat mai sus, vor utiliza numai albuşul de la ou.

Persoanele care postesc sau au contraindicat oul în totalitate pot prepara compoziţia de părjoale adăugând ceva mai multă făină de grâu integrală ca să lege compoziţia.

Ingrediente:
  •     1/2 cană boabe soia cca 150g
  •       4 căni apă
  •       1 foaie dafin
  •        2 felii pâine muiate în apă
  •      2 cartofi mijlocii
  •      1 morcov mijlociu
  •        2 cepe sau o legătură de ceapă verde
  •       2-3 căţei de usturoi
  •         Verdeaţă- 1 legătură pătrunjel şi 2 legături  mărar verde
  •         2  ouă
  •       4 linguri făină de grâu integrală
  •       pesmet
  •         Sare, piper
  •         Condimente aromate: curry, pulbere de coriandru, busuioc, chimen, rozmarin  
         Mod de preparare
  1.   Se pune soia la inmuiat 6-10 ore, de seara până dimineaţa. Se scurge de apă.
  2.   Se pune la fiert cu apă mai multă, se fierbe 5-10 minute şi se scurge apoi această apă. Se pune apă caldă peste soia, foaia de dafin puţină sare şi se fierb boabele 2 ore sau 40 minute la oala de presiune.
  3.   Se curăţă ceapa, cartofii, morcovul şi se taie bucăţi.
  4.  Când boabele de soia sunt fierte se scurge apa şi se lasă să se răcorească puţin. Se dau boabele de soia  prin maşina de tocat carne  împreună cu ceapa, cartofii, morcovul, verdeaţa, pâinea înmuiată în apă şi stoarsă. Cine are robot de bucătărie poate face compoziţia în cuva cu cuţit de tocare punând în cuvă toate ingredientele, ouăle, condimentele, sarea şi piperul dar cu prudenţă să nu condimentăm prea mult.
  5.  Se amestecă compoziţia de soia tocată cu ouăle, făina integrală, sare, piper, condimente aromate. Se gustă şi cine agrează gustul picant poate să pună piper şi curry mai mult dar nu în exces.
  6. Compoziţia obţinută trebuie să fie ca moale dar consistentă, dacă este prea moale se mai poate pune făină de grâu integrală fără probleme, chiar va fi mai hrănitoare.(Există chiar o reţetă de chiftele preparate numai din făină de grâu integrală şi făină de hrişcă şi legume.)
  7.  Se pune pe un fund de lemn sau pe o farfurie plată, pesmetul. Se ia din compoziţie cu lingura şi se fac cu mâna 6-8 forme ovale ( cam câte pârjoale vor intra odată la prăjit în tigaie) care se pun pe fundul de lemn.
  8. Se pune ulei în tigaia de prăjit care nu trebuie să fie prea mare. Se lasă uleiul să se încingă . În acest timp dăm pârjoalele prin pesmet pe toate feţele, apoi modelăm pârjoala turtind ovalul şi îi dăm o formă cât mai frumoasă, ovală, părjoalei. Punem apoi pârjoalele la prăjit, la foc moale, pentru a fi bine pătrunse. Se prăjesc pe ambele feţe rumen frumos. Se pun apoi pe o farfurie pe care am pus şerveţele să absoarbă uleiul. Când s-au mai răcit se pun pe platoul sau farfuria de servit.
  9. Variantă dietetică :se pot coace pârjoalele fără ulei  pe grătarul de aragaz.
  10.  Pentru preparatul dietetic se pune la copt în tavă de yena unsă cu ulei şi presărată cu pesmet sau într-o tavă de copt nu prea mare. Grosimea compoziţiei să fie cam 5 cm. Deasupra se unge cu albuş de ou bătut sau pur şi simplu se nivelează cu o spatulă sau cu o lingură udată cu apă. Se coace timp de 1 oră la foc mediu.Se taie rece în felii nu prea subţiri.

7.                    Se servesc părjoalele cu garnitură de  piure de cartofi sau  spanac, orez şi o salată verde sau de crudităţi.

Poftă Bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu