Consideratii generale
Nectarul acesta este realizat în special din fructe cu proprietăţi imunostimulatoare. Fructele proaspete se pun în apa plată şi miere de albine naturală, iar apoi vor fi mixate rapid la blender.
Nectarul astfel preparat constituie un mic dejun consistent, dar şi usor de digerat si preparat.
În afara fructelor pe care eu le recomand, puteţi să mai puneţi şi altele, dând frâu liber fanteziei şi gusturilui personal. Este un câmp nesfârşit de combinaţii posibile. Eu vă dau numai unele sugestii, de aici încolo iniţiativa vă aparţine...
Nectarul poate fi preparat din fructele pe care le avem la dispoziţie, dacă lipseste unul din ingrediente.
Dietoterapie
Nectarul imunostimulator este un aliment usor digerabil atat pentru copii cat si pentru adulti. In mod special persoanele care au lipsa de vitamine si minerale, convalescentii, copii aflati in perioada de crestere vor trebui sa introduca in alimentatia curenta acest nectar delicios si sanatos.
Persoanele cu afectiuni respiratorii frecvente, cardiovasculare, hipercolesteremie, afectiuni renale, digestie lenta pot consuma zilnic acest nectar. Cei care au afectiuni digestive : gastrite, colite, enterocolite vor consuma cu prudenta pentru a verifica daca nu apar probleme. Dacă apar probleme se pot pune plante şi condimente sub formă de pulbere măcinată ( mentă, salvie, cimbrisor, etc).
Persoanele care au alergie la polen sau miere nu vor folosi aceste produse. Dacă uneori sucurile de fructe vă provoacă probleme digestive puteţi adăuga la prepararea nectarului frunze de mentă proaspete sau uscate, vor da un gust foarte bun şi vor avea şi efect terapeutic. Diabeticii pot prepara nectarul fara miere, mai ales daca in compozitie intra unele fructe dulci.
Ingrediente - pentru 2 portii
- 150g fructe cătină proaspete - vara se vor folosi coacăze negre, caise, piersici rămâneşti
- 20g măceşe uscate
- 1 măr
- suc de la 1/2 grapefruit mijlociu
- 1 lingură suc de lămîie
- 1- 2 linguriţe polen
- 1 lingura miere de albine naturală
- 10 miezuri de nuci
- Se spala cătina.Mărul se spală şi se taie bucati mari ( cotorul nu se foloseste).Se pun în blender.
- Se macină măceşele prin râşniţa de cafea.iar pulberea se pune în blender. dacă aveţi măceşe întregi va fi necesar să le puneţi de seara în apă plată, zdrobindu-le în mână şi amestecând să fie pătrunse de apă. A doua zi când preparaţi nectarul trebuie să le treceţi printr-o sită deasă pentru ca perişorii din interiorul capsulei de măceşe să nu treacă în nectar.
Pentru a fi eficienţi şi a nu da de fiecare dată măceşele prin sită, procuraţi 1Kg de măceşe proaspete din piaţă, le spălaţi şi le puneţi în 11/2 litru apă distilată sau apă plată fiartă şi răcită, zdrobindu-le şi amestecându-le cu apa în blender. Se lasă să stea la loc răcoros (frigider), într-un vas de sticlă sau porţelan acoperit timp de 24 ore. Apoi se trece pasta de măceşe prin sita deasă de plastic sau inox. Pasta fină rezultată se amestecă cu miere de albine. Proporţia este 1:1 , adică, se pune o cantitate ( măsurată la volum) de miere lichidă egală cu cantitatea de pastă de măceşe şi se amestecă acestea în blender timp de 2 minute. Se pune pasta de măceşe într-o sticlă de plastic şi se păstrează la frigider toată iarna. Se pot face şi cantităţi mai mari funcţie de consumul familiei. Această pastă este un sirop natural de măceşe şi poate fi consumat ca atare sau diluat cu apă plată. - Se adauga sucul de grapefruit si de lămâie, daca nu avem ambele feluri de fructe putem folosi numai unul.
- Se pune polenul şi mierea de albine.
- Se adauga apa cat sa acopere cu 3-4 cm fructele. ulterior cand vom prepara mereu acest nectar vom aprecia cantitatea de apa si functie de preferinte daca vrem sa fie mai consistent sau mai subtire.
- Se mixeaza 1-2 minute la blender.
- Se mai adaugă miere dacă este necesar, urmand sa stabiliti aici preferintele ,dupa gust.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu