Consideraţii generale - dietoterapie
Grişul este un produs din grâu măcinat mai mare. Cândva grişul se făcea din hrişcă şi era mai dulce şi mai aromat.
- Grişul este hrănitor, dietetic, energizant, este recomandat tuturor vârstelor . Prezint aici o reţetă care poate fi folositoare celor care postesc, care au probleme digestive la consumul de lactate. Această reţetă este fără lapte pentru că asocierea laptelui cu fructele poate crea probleme digestive celor sensibili. Grişul poate fi preparat şi fără unt pentru cei care realizează Terapia Ornish şi tot delicios rămâne. Vă recomand să folosiţi fructele conform categoriilor pe care le-am prezentat în reţetă şi anume:
- fructele recomandate sunt fructele, din care măcar un singur sortiment să fie pus în amestecul de fructe ce se va pune apoi în griş,
- fructele de sezon sunt cele care vor constitui un adaos aromat şi se găsesc în acel moment
- fructele pentru decor sunt cele cu care vom decora grişul, iar dacă ne plac foarte mult chiar vom acoperi cu ele suprafaţa bolului în care am pus grişul. Vă veţi întreba de ce nu amestecăm aceste fructe pentru decor în compoziţia cu griş, răspunsul este simplu :am propus ca fructe pentru decor mai ales fructe gustoase , zemoase, aromate dar care se terciuesc uşor, lasă zeamă colorată sau sunt prea acide pentru a fi puse în griş, de aceea ele vor constitui un minunat decor. Evident că putem decora şi cu felii de mere tăiate subţiri, banane, felii de pirsici, caise sau oricare din fructele pe care le avem la dispoziţie.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 70g griş
- 1 litru apă
- 1/2 baton vanilie sau zahăr vanilat
- coajă de lămâie rasă
- 1 lingură unt
- 50 g stafide
- opţional nuci tocate
- fructe recomandate : mere, pere, banane
- Fructe de sezon : pepene galben, cireşe albe, piersici, caise, gutui rase, prune, mango, papaya
- fructe pentru decor : cireşe vişine, zmeură, căpşuni,coacăze roşii, agrişe,struguri dulci albi şi negri, portocale, kiwi, seminţe de rodii dar şi banane sau mere dacă nu avem altceva.
- 2 linguri miere de albine naturală
- scorţişoară
- Se pune la fiert într-un ceaun sau cratiţă cu fundul mai gros apa cu o jumătate de linguriţă sare, vanilia.
- Când clocoteşte apa se toarnă in ploaie grişul şi se amestecă repede cu un tel ca să nu facă cocoloaşe. Se lasă să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând mereu până când se îngroaşă.
- Când este fiert se ia de pe foc se pune untul , coaja rasă de pe o lămâie bine spălată ,stafidele şi nucile tocate nu prea mărunt.
- Se lasă apoi să se răcorească grişul.
- Se spală fructele recomandate ca bază mere, pere, se curăţă de coajă, se taie felii şi apoi acestea în bucăţele mai mici. Pentru copii se pot rade pe răzătoare. banana se taie în două pe lungime şi apoi felii. Trebuie ca fructele să fie tăiate în bucăţi mici dar nu foarte mici.
- Se pregătesc fructele de sezon pe care le tăiem tot aşa în bucăţele mici. Adaosul de fructe de sezon şă fie 1-2 tipuri de fructe dar cât mai aromate sau cele care vă plac mai mult.
- Se amestecă fructele într-un bol cu miere de albine naturală. Se lasă la rece să se pătrundă fructele cu gustul dulce de la mierea de albine. Este bine ca atunci când fierbem grişul compoziţia de fructe să fie deja făcută şi pusă la macerat.
- Se amestecă grişul răcorit dar nu rece cu compoziţia de fructe, nucile tocate,
- Se pune în boluri pentru fiecare porţie, se nivelează suprafaţa cu ajutorul unei linguri muiate în apă, se presară cu pulbere de scorţişoară şi se decorează cu fructe. Se pune cu o linguriţă miere de albine fluidă peste fructele de decor ( cca 2 linguriţe la fiecare porţie).
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu