Colţunaşi cu vişine - după excepţionala reţetă a bunicii
Consideraţii generale
De câteva ori pe an, dar mai ales când se coc vişinele, trebuie să ne delectăm cu delicioşii, nemaipomeniţii colţunaşi cu vişine. Vă prezint aici reţeta excepţională a bunicii mele pentru colţunaşi cu vişine, reţetă după care prepar şi eu supercolţunaşii cu care îmi răsfăţ familia.
Oricât de mulţi colţunaşi cu vişine ai face (reţeta este pentru cca 30 colţunaşi), parcă tot nu sunt suficienţi.
Pentru acest desert minunat se aleg vişine altoite, bine coapte care au o aromă specială şi sunt chiar dulci, dar pot fi folosite şi vişinele obişnuite dar bine coapte. Iarna putem folosi vişinele pe care le-am pus la congelator.
Aceşti colţunaşi pot fi preparaţi şi de post. În acest caz se va face aluatul fără ou şi se va folosi ulei pentru sosul cu care se stropesc colţunaşii.
Aluatul pentru colţunaşi
Mod de preparare
Poftă foarte bună!
Consideraţii generale
De câteva ori pe an, dar mai ales când se coc vişinele, trebuie să ne delectăm cu delicioşii, nemaipomeniţii colţunaşi cu vişine. Vă prezint aici reţeta excepţională a bunicii mele pentru colţunaşi cu vişine, reţetă după care prepar şi eu supercolţunaşii cu care îmi răsfăţ familia.
Oricât de mulţi colţunaşi cu vişine ai face (reţeta este pentru cca 30 colţunaşi), parcă tot nu sunt suficienţi.
Pentru acest desert minunat se aleg vişine altoite, bine coapte care au o aromă specială şi sunt chiar dulci, dar pot fi folosite şi vişinele obişnuite dar bine coapte. Iarna putem folosi vişinele pe care le-am pus la congelator.
Aceşti colţunaşi pot fi preparaţi şi de post. În acest caz se va face aluatul fără ou şi se va folosi ulei pentru sosul cu care se stropesc colţunaşii.
Aluatul pentru colţunaşi
- 500g făină de grâu
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- 150-200ml apă
- 1 linguriţă sare
- Se pun într-un castron făina, ouăle, uleiul şi se adaugă apa călduţă în care s-a dizolvat sarea şi se amestecă până se încorporează toată făina, astfel încât să rezulte un aluat nu prea vărtos( ca cel de plăcintă). Se frământă apoi bine, rotind aluatul pe planşetă până când acesta nu se mai lipeşte deloc de planşetă. eventual se mai adaugă făină dacă aluatul este prea moale.
- Se lasă aluatul acoperit cu un prosop ,să se odihnească timp de cca 30 minute.
- 700g vişine altoite
- 150g zahăr
- 2 linguri griş
- Se spală vişinele în 2-3 ape, se scurg. Se înlătură codiţele şi se scot sâmburii.
- Se pun vişinele într-un castron, se amestecă cu zahărul şi se lasă timp de 30 minute să lase zeama.
- În momentul când am făcut foia de aluat şi vrem să le folosim, scurgem vişinele de zeama pe care au lăsat-o ( această zeamă se pune într-o crăticioară pentru a prepara din ea toping-ul) şi se pudrează acum vişinele cu grişul. Se amestecă pentru omogenizare.
- 1 lingură unt
- 4 linguri apă fierbinte
- 1 lingură miere de albine naturală
- 150g nucă măcintă amestecată cu
- 1 plic zahăr vanilat( mare) de la firma Coseli
Mod de preparare
- Într-o cratiţă punem la fiert 3 litri de apă şi 11/2 de sare. În această apă vom pune la fiert colţunaşii.
- Pe planşeta pudrată cu făină întindem o foaie de aluat din jumătate din cantitatea de aluat preparată.
- Se întinde foaia subţire de cca 2mm, se taie în pătrate de 7-8 cm sau se decupează forme rotunde cu un pahar.
- Se pun 3-4 visine în mijlocul fiecărui pătrat de aluat, se lipesc marginile, împreunând două colţuri opuse ca să rezulte un triunghi ( sau o semilună dacă am tăiat aluatul cu paharul). Se presează bine de-a lungul laturilor, se poate presa cu o furculiţă, cu grijă să nu se taie aluatul dar ca să aibă un aspect frumos.
- Se pun colţunaşii în apa care clocoteşte. avem grijă să nu punem colţunaşii toţi într-un loc ci să fie răspândiţi uniform pe suprafaţa cratiţei. Se dă focul la potrivit, să fiarbă colţunaşii încet. După 10 minute cu o paletă întoarcem colţunaşii să fiarbă pe ambele părţi. După cca 20 minute de când începe să clocotească apa, sunt fierţi.
- Se scot colţunaşii cu o paletă cu găuri, ca să se scurgă apa de pe ei.
- Se aşează colţunaşii într-un vas de yena cu suprafaţă mai mare sau un platou cu margini ca să nu alunece colţunaşii.
- Se prepară sosul de unt: într-o ceşcuţă se pun 4 linguri din apa fierbinte în care au fiert colţunaşii şi se amestecă cu untul şi mierea de albine ca să se dizolve. Se stropesc colţunaşii cu jumătate din cantitatea de sos de unt restul va fi folosit pentru următoarea serie de colţunaşi.
- Realizăm acum colţunaşii din cea de-a doua bucată de aluat. Procedăm în acelaşi fel. Apa în care vom fierbe colţunaşii se schimbă sau se completează dacă a scăzut.
- Colţunaşii fierţi şi scurşi îi aşezăm peste ceilalţi în vasul yena, Se stropesc cu sosul de unt.
- Zeama lăsată de vişine se pune la fiert împreună şi cu zeama groasă lăsată în castron după ce am folosit toate vişinele ( care conţine şi puţin griş). Se fierbe topingul timp de 3-4 minute amestecând mereu ca să se îngroaşe puţin, se mai poate adauga puţină apă dacă este prea gros.
Poftă foarte bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu