Hrisca cu legume

                                                 
 
Hrişca provine din podişul Tibetan, de unde a fost raspandită in intreaga Europa, mai ales in zona nordică, in urma cu mai bine de un mileniu. Hrişca este un aliment tradiţional in Rusia şi in Ucraina, in Polonia şi in Franţa, dar şi in zona nordică a Romaniei, mai ales in Bucovina.
HPIM2772Seminţele de hrişcă sunt hrănitoare şi au un gust foarte bun, uşor dulceag.  Se foloseşte in diverse preparate culinare - plăcinte, biscuiţi, pilaf, sosuri, tocăniţă, salate cu diferite legume, terciuri (porridge) ghiveci in combinaţie cu alte alimente, precum lintea. Este o alternativă la orez în prepararea budincilor. Faina de hrişcă, dă o savoare specială prajiturilor, fiind mai nutritivă. Se foloseşte la prepararea de clătite,  tăiţei In acest scop, uneori, faina de hrişcă se combină cu faina de grâu integrală. Hrişca fiartă se poate adauga la supe, ciorbe sau tocănite, pentru a le da aromă şi un gust mai bun. Hrişca se poate prepara şi cu lapte (la fel ca orezul) , constituind un excelend mic-dejun.
Inainte ca orezul să fie răspândit prin exportarea sa din zonele mai calde in intreaga Europa, hrişca era principalul ingredient pentru pilafuri, pentru sarmale, pentru budinci etc.  Aşadar hrişca, este un  strămoş culinar pentru bucătăria europeană, iar astăzi poate constitui un substitut, mult mai sănătos, al orezului.

Dietoterapie

Seminţele de hrişcă conţin 75-80% de amidon, 13- 19%de proteine, vitaminele B (B1, B2, B3, B5), vitamina E,  aminoacizi, acizi graşi, steroli, minerale (potasiu, magneziu, zinc,  calciu, fier, nichel, molibden, fosfor, bor, seleniu).Proteinele din hrisca contin numerosi aminoacizi, in special din cei indispensabili - arginin, lizin, triptofan. Preparatele  din hrişcă sunt dietetice, de aceea sunt recomandate  tuturor vârstelor dar şi pentru alimentaţia persoanelor care au diferite afecţiuni şi a copiilor. Hrişca, recomandată ca un aliment complex, are proprietăţi  energizante, nutritive, dar şi terapeutice fiind considerată un bun  protector vascular, vitalizant, remineralizant, tonic general, tonic cardiac, regenerator celular şi hepatic, laxativ. Are proprietăţi hipoglicemice, hipocolesteremiante, hipotensive, antilitiazice,  antitumorale, previne degenerarea celulelor nervoase. 
Indicaţiile terapeutice sunt numeroase: demineralizare, anemie, devitalizare,  astenie, surmenaj fizic şi psihic, rahitism, afecţiuni cardiace, hipertensiune, cardiopatie ischemică,  fragilitate vasculară,  diabet, dispepsie, enterită, gastrită, litiază biliară,  hepatită, tuberculoza rinichilor, ulcer gastro-duodenal, mastoză chistică (la sâni), afecţiuni renale, osto-articulare (artritism),  sarcină, lăuzie, alăptare, convalescenţă, creştere, cancer,  previne îmbătrânirea prematură şi boala  Alzheimer,  redă frumuseţea tenului şi a pielii.

Ingrediente - pentru 2 porţii
  • 1/2 cană hrişcă cca 150g
  • 3 căni  de apă
Dressing aromat
  • 1 morcov mijlociu
  • 2 linguri de ulei presat la rece
  • 1/ 2 părunjel sau păstârnac(rădăcină)
  • 1 rondea ţelină
  • 1 /2 de gogoşar
  • 1/2 ardei gras
  • 1 roşie mijlocie
  • 2 fire de ceapă verde sau o ceapă foarte mică
  • 2 căţei de usturoi zdrobiţi
  • pătrunjel verde tocat
  • hasmaţuchi verde tocat
  • 1 fir ţelină verde tocată
  • Condimente aromate: pulbere de  coriandru, cimbru, busuioc, oregano, turmeric, curry
  • ghimbir sau piper negru
  • sare
Mod de preparare
  1. Se verifică hrişca dacă nu are impurităţi, se alege, se spală în 2-3 ape, se pune într-o cratiţă de dimensiuni potrivite cu volumul preparatului şi se adaugă apa rece şi puţină sare.
  2.  Se pune la fiert la foc potrivit. Când începe să fiarbă hrişca , se amestecă uşor cu lingura ca să nu fie boabe lipite de fundul cratiţei.Se reduce flacăra la foc mic.Se lasă să fiarbă 10 minute.
  3. Se pregătesc legumele morcovul, pătrunjelul , ţelina se curăţă de coajă, se spală, se rad pe răzătoarea mare.
  4. Se spală gogoşarul, ardeiul, se scoate cotorul şi se taie felii sau cuburi.
  5. Se spală roşia , se curăţă de pieliţă şi se taie cubuleţe.
  6. Se spală şi se toacă mărunt ceapa şi usturoiul.
  7. Se spală şi se toacă verdeaţa.
  8. Se prepară într-un vas dressingul aromat amestecând legumele rase, gogoşarul, ardeiul şi roşia tăiate, ceapa şi usturoiul, verdeaţa tocată, uleiul,  se adaugă condimentele după preferinţe, ghimbirul sau piperul. Se amestecă toate uşor.
  9.  După cca 10 minute hrişca este aproape fiartă,se adaugă dressingul de legume aromat, se amestecă uşor şi închide îmediat focul.
  10. Se lasă hrişca  acoperită încă 10-15 minute să se înnăbuşe legumele şi să înflorească frumos boabele de hrişcă.
Variantă de preparare- salată de hrişcă cu legume
Se fierbe hrişca după reţeta de mai sus. După 10 minute se închide focul şi se lasă hrişca să se înnăbuşe încă 10 minute apoi se pune într-o saltieră şi se amestecă cu dressingul aromat. În acest fel rezultă o salată de hrişcă cu legume crude foarte sănătoasă şi delicioasă.
Se serveşte într-o salatieră pe frunze de salată verde sau spanac, decorat cu pătrunjel tocat,  felii de roşii şi castravete.
Pentru un meniu mai consistent se  poate servi hrişca pe platou alături de :
  • brânzeturi : felii de brânză tofu, brânză de capră sau de oi, telemea sau brânză proaspătă de vaci
  • ciuperci crude sau ciuperci la grătar cu usturoi
  • drob sau chiftele de soia, chiftele  de legume
Poftă bună!
Consideraţii generale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu