Conopida cu sos de smantana si marar

  HPIM3356
Consideraţii generale


Există mai multe variante de a prepara conopida cu smântână. Voi prezenta aici câteva, toate au o parte comună şi anume că se fierbe conopida, apoi sosul preparat diferă, la fel şi gustul, la fel şi preferinţele. Conopida se păstreză la frigider şi se consumă cât mai repede, de preferinţă în stare semi-crudă, gătită în aburi dar crocantă. Astfel, substanţele vitale pe care le conţine se păstrează în cea mai bună stare.



Dietoterapie

Conopida conţine sulforafan, care contribuie la producerea enzimelor de care organismul nostru are nevoie,  conţine şi o cantitate  mare de vitamina C, K, acid folic si fibre, vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6 , acizi grasi omega 3 precum şi substanţe minerale ca potasiu, mangan, fosfor si magneziu. Are un efect puternic detoxifiant şi antitumoral. Consumul de conopidă previne anemia,  acţionează la nivelul sistemului cardiovascular, ajutând la combaterea bolilor de inimă şi a atacului cerebral sau reglând tensiunea arterială. Un efect benefic îl are şi asupra oaselor şi metabolismului celular. Consumând conopidă, poţi preveni cataracta dar şi alte afecţiuni oftalmologice. Cercetătorii din Europa şi SUA au constatat efectele ei de prevenire a  cancerului, având însemnate proprietăţi anticancerigene. Conform unor studii, barbaţii care consumă conopidă prezintă un risc cu mult mai scăzut de a face cancer de prostată.  Persoanele care au probleme cu rinichii sau guta trebuie sa evite aceasta leguma sau sa o consume in cantitati mici.





Ingrediente pentru 4 porţii:
  • 11/2 kg de  conopidă
Sosul de smântână varianta clasică:
  • 250 ml smântână
  • 100 ml  apă în care a fiert conopida
  • 1 lingură făină
  • 2 linguri pesmet
  • 1 lingură ulei, 1 lingură unt
  • mărar verde
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
  1. Conopida se desface în bucheţele şi se ţine în apă cu puţină sare.
  2. Se fierbe apoi cca 10- 15 minute în apă cu sare, să rămână uşor crocantă.. Se scurge de apă.
  3. Se prepară sosul : se desface făina cu apă de la fiert conopida, se amestecă cu smântâna, mărarul, piper şi sare. Se pune pe foc la foc potrivit, să dea un clocot şi să lege sosul.
  4.  Se pune uleiul şi untul într-o tigaie şi apoi se pune pesmetul. Se lasă să se prăjească uşor cca 2-3 minute amestecând mereu.
  5. Se aşează conopida într-un vas yena sau într-o cratiţă unsă cu puţin unt, se adaugă cât mai uniform sosul de smântână, eventual se mai face loc cu lingura să pătrundă peste toate bucăţelele de conopidă, se pune cu lingura ca şi cum am presăra pesmetul.
  6. Se dă vasul cu conopidă la cuptorul fierbinte pentru cca 15-20 minute.
Varianta 2
Sos de smântână
  • 250 ml smântână
  • 150 ml  apă în care a fiert conopida
  • 1 lingură făină
  • 1 lingură unt
  • opţional 1 căţel de usturoi zdrobit
  • mărar verde
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
  1. Se fierbe conopida după indicaţiile anterioare, se scurge.
  2. Se prepară sosul de smântână după reţeta anterioară. Se pune să dea un clocot, se adaugă untul.
  3. Se aşează conopida ăn salatieră sau în farfuria de servit, se pune sosul peste conopidă.
Varianta 3
Sos de smântână cu caşcaval
  • 250 ml smântână
  • 100g caşcaval ras ( cca 4 linguri)
  • 1 lingură unt
  • 1 gălbenuş de ou
  • mărar verde
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
  1. Se fierbe conopida după indicaţiile anterioare, se scurge.
  2. Se prepară sosul de smântână  freacând galbenuşul cu smântâna, 2 linguri de caşcaval ras şi se condimentează.
  3. Se unge cu o parte din unt un vas de yena, se aşează bucheţelele de conopidă, se presară şi restul de unt in bucăţele, apoi se toarnă amestecul de smântână şi ou, iar deasupra se presară restul de caşcaval ras.
  4. Se dă la cuptor pentru 10 – 15 minute şi se serveşte fierbinte.
Varianta 4 dietetică dar şi foarte savurosă
  • 250 ml smântână
  • 1 lingură unt
  • mărar verde
  • sare
  • piper
  1. Se aşează bucheţelele de conopidă fierbinţi în salatieră, se pune deasupra untul tăiat în mici bucăţele şi pus cât mai uniform peste conopidă.
  2. Se pune smântâna deasupra cât mai uniform şi se presară cu mărar tocat şi piper. Cine doreşte poate să amestece uşor conopida cu smâmtâna pentru a se pătrunde mai bine de smântână..
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu