Tort delicios cu crema de branza si ciocolata

Consideraţii generale

Tort cu branza8
Este o modalitate simplă de a prepara un tort festiv rapid şi delicios. Realizaţi întâi  compoziţia blatului de biscuiţi, apoi preparaţi crema de brânză, din brânză de vaci foarte proaspătă şi scursă bine, dar nu vârtoasă ca telemeaua. Puteţi alege una din variantele de cremă prezentate sau dacă aveţi timp şi spor puteţi să le faceţi pe amândouă dar cu reţeta pe jumătate fiecare. astfel veţi avea două feluri de cremă. Crema cu ciocolată este mai densă iar cea cu frişcă mai spumoasă şi mai cremoasă. Sunt delicioase amândouă.

Ingrediente : Blatul
  •          400g biscuiţi simpli cu vanilie sau biscuiţi Dănuţ măcinaţi
  •          50g stafide
  •          3 linguri nuci
  •      1 lingură cacao
  •      unt cât o nucă
  •      2 linguri nucă de cocos
  •          1 lingură miere de albine
  •           Coajă rasă de lămâie
  •          Pulbere de scorţişoară
  •      esenţe de vanilie, lămâie, portocale
Pentru decor:
  • 100g biscuiţi Dănuţ
  • 1 lingură cacao
  • 2 linguri nuci
  • 1 lingură ciocolată neagră rasă
  • esenţe
Mod de preparare blat
  1.         Se dau biscuiţii prin maşina de tocat nuci.
  2.        Se aduce la fierbere 150 ml apă cu coaja de lămâie rasă şi cacao. Se opăresc biscuiţii cu siropul    acesta. Se amestecă bine, se adaugă nucile măcinate, stafidele, untul şi când s-a mai răcorit, mierea de albine, coaja rasă de lămâie şi scorţişoara.Se omogenizează bine. Se poate realiza la robot unde se macină în vasul cu cuţite de la robot toate ingredientele : biscuiţii, nucile, se adaugă siropul şi esenţele. Se răstoarnă conpoziţia într-un castron, se amestecă cu stafidele şi coajă de portocale confiată.  
  3.     Se dă la rece compoziţia până pregătim crema de brânză.
Ingrediente : Crema de brânză cu ciocolată- varianta 1
  • 500 gr brânza de vaci scursă
  • 200g ciocolată albă
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură smântână
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă de vanilie sau zahăr vanilat
  • opţional :1 lingură miere de albine
  • 50 gr stafide albe
  • 1 linguriţă  frunze de mentă tocate
  • 2 linguri cubuleţe de portocală confiată  vezi reţeta pe blog
Mod de preparare crema de brânză cu ciocolată
  1.  Ciocolata se rupe în bucăţi şi se pune într-o crăticioară să se topească pe bain marie împreună cu untul.
  2. Se mixează la blender sau cu mixer -ul brânza de vaci cu  esenţele, stafidele, coaja de portocală confiată.
  3. Se adaugă ciocolata topită şi se mixează în continuare.
Ingrediente :Crema de brânză cu frişcă - varianta 2
  • 500 gr brânza de vaci scursă
  • 2 linguri pesmet din biscuiţi fini măcinat în  râşniţa de cafea
  •  coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă de vanilie sau zahăr vanilat
  • 2 linguri miere de albine
  • 150 ml smântână pentru frişcă
  • 75 gr stafide albe
  • 2 linguri cubuleţe de portocală confiată  vezi reţeta pe blog
Mod de preparare crema de brânză cu frişcă varianta 2
  1. Se bate smântâna să fie frişcă. Eventual dacă nu avem smântână de frişcă se va folosi o cutie frişcă vegetală mică de 150ml care se va bate cu mixerul până stă ferm apoi se adaugă în ea 3 linguri de smântână sau iaurt de bună calitate şi se bate iar în continuare.
  2. Se mixează în alt vas brânza cu esenţele,coaja de portocală confiată, mierea, stafidele, pesmetul.
  3. Apoi se  adaugă şi frişca bătută. Se poate păstra puţină frişcă pentru decor.

Montarea tortului
  1. Se tapetează fundul şi marginile unei forme de tort detaşabile sau cratiţe cu diametrul de 22-24cm cu folie aluminiu, se pune pe fundul vasului compoziţia de biscuiţi nivelând cu dodul unei linguri sau o spatulă. 
  2. Deasupra se pun felii de banană, o felie de anannas rasă, felii  de clemantine.
  3. Peste acest blat  se pune  crema de brânză. se nivelează cu o lamă de cuţit. 
  4.    Pentru decor : se pun la robotul cu cuţite sau la blender biscuiţii, biscuiţii, cacao,esenţe de rom şi vanilie,nucile. Rezultă o mixură ciocolatie la culoare.
  5. Se pune peste crema de brânză mixura de decor presărând-o uniform. După ce am presărat-o uniform vom apăsa uşor peste ea să se fixeze de compoziţia de brânză.
  6. Se dă la rece pentru 2-3 ore.
  7. Se scoate din forma de tort sau din crăticioară apucând uşor de marginile foliei şi se aşează pe un platou tortul.
  8. Se ornează cu fructe exotice: felii de ananas, kiwi, mandarine sau vara căpşuni, zmeură, caise şi cu puţină frişcă pe care am oprit-o.
Se serveşte cu sucuri naturale parfumate- nectar de fructe exotice, de citrice.
Se pot face în loc de tort, minitortuleţe pentru fiecare porţie ca în reţeta prezentată pe blog de Minitortuleţe cu cremă de castane

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu