Minitortulete delicioase cu crema de castane



Consideraţii generale

Minitortuleţele sunt un desert delicios, care poate fi preparat rapid.  Reţeta poate fi adaptată (excluzând mierea, untul şi frişca)  pentru cei care au diabet sau cei care urmeză terapia Ornish
.
Se poate realiza cu piure de castane sau cu piure din mere rase şi sotate la foc să scadă zeama, în care se adaugă unt, nuci, scorţişoară şi miere de albine, după ce s-a răcorit.



Ingrediente:
Blatul :
  •           300g biscuiţi simpli
  •            50g stafide
  •            2 linguri nuci
  •      2 linguri cacao
  •      unt cât o nucă mare
  •      1 lingură nucă de cocos
  •          1 lingură miere de albine
  •           Coajă rasă de lămâie
  •          Pulbere de scorţişoară şi de cardamom
Crema :
  •           200g piure de castane
  •           2-3 linguri nuci măcinate şi
  •      1 lingură nuci zdrobite
  •      1 lingură frişcă bătută sau unt cît o nucă mare
  •           miere de albine după gust
  •          câteva picături de ulei esenţial de portocale de la plafar
Pentru decor :Frişcă naturală bătută spumă tare şi îndulcită cu miere sau cu zahăr vanilat, felii de kiwi, clemantine sau ananas.
Mod de preparare
Blatul
  1.         Se dau biscuiţii prin maşina de tocat nuci.
  2.         Se aduce la fierbere 100ml apă cu coaja de lămâie rasă şi cacao. Se opăresc biscuiţii cu siropul acesta. Se amestecă bine, se adaugă nucile măcinate, stafidele, untul şi când s-a mai răcorit, mierea de albine, coaja rasă de lămâie şi scorţişoara.Se omogenizează bine.
  3.     Se dă la rece compoziţia pentru 2-3 ore
  4. Crema de castane
  5.  Se amestecă piureul de castane cu nucile măcinate  şi căteva picături de ulei esenţial de portocale, cu untul  moale sau cu frişca bătută.
  6. Aranjarea minitortuleţelor
  7.         Pe planşeta presărată cu pulbere de scorţişoară se face din compoziţia răcită o ruladă de 3-4 cm grosime . Se taie rondele care se modelează ca nişte bile de mărimea unei nuci mari pe care le dăm prin scorţişoară. Se aplatizează bila să fie de 1,5-2 cm grosime şi diametru de cca 6-7 cm.
  8.        Se pune pe o astfel de rondea crema de castane de 1-2 cm grosime, se poate pune şi puţină frişcă iar deasupra se pune o altă rondea din compoziţia de blat. Se aranjează cu un cuţit pe exterior ca să fie frumos şi simetric aranjată crema şi marginile tortuleţului.
  9.        Se fac astfel minitortuleţe- ca nişte prăjiturele,  pe care le decorăm festiv cu frişcă naturală sau smântână bătută şi îndulcită cu miere şi vanilie. Presărăm cu  cu nuci măcinate şi decorăm cu felii de kiwi,  clemantine sau ananas.
  10. Poftă bună!
HPIM2023m

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu