Prajitura cu crema de gris cu frisca si fructe

Consideraţii generale
Această prăjitură este o modalitate foarte rapidă de a prepara un desert, foarte apetisant, hrănitor. este recomadat pentru copii mici, adulţi şi vârstnici. Persoanele cu colesterolul mărit nu vor folosi unt şi frişcă la prepararea prăjiturii. Prăjitura se poate realiza şi fără blat sau se poate pune direct în cupe ca o cremă.

Blatul de biscuiţiPrajitura cu gris b1
Preparaţi mai întâi blatul suport din biscuiţi, apoi preparaţi crema de griş cu  frişcă  spumoasă. Biscuiţii utilizaţi vor fi de calitate bună petite beurre sau pişcoturi, pot fi folosiţi şi biscuiţii de cereale.


Ingrediente : Blatul
  •       400g biscuiţi petite beurre cu ciocolată sau pişcoturi
  •       3 linguri nuci
  •    1 lingură cacao
  •     unt cât o nucă  mare  
  •         coajă rasă de lămâie
  •          Pulbere de scorţişoară
  •     esenţă de vanilie sau ulei  esenţial de portocale
Mod de preparare blat
  1.         Se mărunţesc biscuiţii cu mâna.
  2.         Se amestecă bine, se adaugă nucile măcinate, untul şi  coaja rasă de lămâie şi scorţişoara.Se omogenizează bine esenţele. Se răstoarnă conpoziţia într-un castron, se amestecă cu coaja de portocale confiată.  
  3.     Se dă la rece compoziţia până pregătim crema de griş.
Crema de griş cu frişcă
Pentru crema de griş se va face grişul mai moale, se va lăsa la răcorit dar să fie cald , nu fierbinte. Apoi se adaugă în crema de griş  fructele şi frişca şi se amestecă uşor. Fructele utilizate vor fi mere şi un fruct aromat de sezon. Frişca se va face din frişcă naturală, sau smântână. Se poate utiliza şi frişca vegetală lichidă dar în cantitate mică cca 200ml care se bate spumă apoi se adaugă smântână şi se bate din nou. Obţinem astfel o frişcă de calitate bună care este mai naturală

  • 80g griş
  • 1 litru  apă
  • 1/2 baton vanilie sau zahăr vanilat
  • coajă de lămâie rasă
  • 1 linguriţă unt
  • 100 g stafide
  • 2- 3 mere rase
  • 1 ceaşcă fructe de sezon : căpşuni, zmeură, afine, coacăze roşii sau negre,cireşe, vişine sau piersici, caise, prune pepene galben tăiate cuburi mici
  • fructe pentru decor : cireşe  vişine, zmeură, căpşuni,coacăze roşii,  kiwi,
  • 1 lingură miere de albine naturală
  • 500g frişcă naturală sau smântână de calitate care se poate bate frişcă
  • scorţişoară
Mod de preparare
  1. Se pune la fiert într-un ceaun sau cratiţă cu fundul mai gros apa cu o jumătate de linguriţă sare, vanilia.
  2. Când clocoteşte apa se toarnă in ploaie grişul şi se amestecă repede cu un tel ca să nu facă cocoloaşe. Se lasă să fiarbă la foc mic 5-10 minute, amestecând mereu până când se îngroaşă.
  3. Când este fiert se ia de pe foc se pune untul , coaja rasă de pe o lămâie bine spălată ,stafidele şi se lasă apoi să se răcorească.
  4. Se spală şi se pregătesc fructele se  rad pe răzătoare merele, şi se pregătesc fructele care se pun fie întregi ( zmeura, căpşunile,vişinele etc)  fie tăiate în bucăţi mici dar nu foarte mici ( caise, piersici, pepene). Adaosul de fructe de sezon să fie 1-2 tipuri de fructe dar cât mai aromate sau cele care vă plac mai mult.
  5. Se amestecă fructele într-un bol cu miere de albine naturală. Se lasă puţin să se pătrundă fructele cu gustul dulce de la mierea de albine. 
  6. Se bate frişca spumă şi se îndulceşte cu miere sau zahăr brun pudră. Se aromatizează cu ulei esenţial de portocale.Pentru frişca mixtă se va bate frişca vegetală lichidă şi apoi se va pune miere sau zahăr, se bate din nou cu mixer-ul şi se adaugă 300ml smântână. Se bate iar spumă tare.
  7. Se amestecă grişul răcorit dar nu rece cu  fructele şi jumătate din cantitatea de frişcă.
Aranjare prăjitură
  1. Se tapetează fundul şi marginile unei forme de tort detaşabile sau cratiţe cu diametrul de 22-24cm cu folie aluminiu, se pune pe fundul vasului compoziţia de biscuiţi în strat de cca 1-2 cm, nivelând cu dosul unei linguri sau o spatulă. 
  2. Peste acest blat  se pune  pune crema de griş cu fructe şi frişcă, se nivelează cu o lingură sau o spatulă. 
  3. Se pune peste cremă frişca cât mai uniform şi se decorează cu fructe aromate şi frişcă..
  4. Se dă la rece pentru 2-3 ore.
  5. Se scoate din forma de tort sau din crăticioară apucând uşor de marginile foliei şi se aşează pe un platou prăjitura.
Se serveşte cu sucuri naturale parfumate- nectar de fructe exotice, de citrice.

Crema de griş în boluri
  Crema de gris şi fructe Se pune în boluri pentru fiecare porţie, se nivelează suprafaţa cu ajutorul unei linguri muiate în apă, se presară cu pulbere de  scorţişoară şi se  decorează cu fructe şi frunze de mentă.. Se pune cu o linguriţă miere de albine fluidă peste fructele de decor ( cca 2 linguriţe la fiecare porţie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu