Mâncare de linte cu condimente aromate

Consideraţii generale


LINTE +CONDIMENTE2Pentru această reţetă se foloseşte lintea verde. Aceasta se poate pune la înmuiat pentru cca 1 oră. Va fierbe astfel mai repede şi în 30 de minute mâncarea va fi gata. Dacă nu se pune la înmuiat lintea  verde fierbe în cca 30 minute. Se obişnuieşte ca prima apă de fierbere, când lintea verde a fost pusă la fiert, să se arunce pentru că are o culoare cam maronie şi se pune apoi apă caldă peste linte şi se continuă fierberea.

Lintea, ca şi celelalte leguminoase, are un specific, şi anume, este bine ca la sfârşitul preparării, mâncarea să aibă apă suficientă astfel ca lintea să plutească în sos, deoarece când se  răceşte, lintea absoarbe lichidul şi mâncarea devine prea densă. Mâncarea de linte şi toate preparatele din linte sunt, de obicei, intens condimentate cu condimente aromate, astfel  savoarea lor creşte. În plus, condimentele aromate sunt carminative (previn balonarea ce apare de obicei la consumarea leguminoaselor).

Dietorerapie

Îndicată pentru toate vârstele, lintea este o sursă de proteine  cca 24%, hidraţi de carbon-56%, grăsimi-1%, săruri minerale: fier, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, vitamine: A, B1, B2. Lintea este nutritivă, energizantă, antianemică, antireumatismală, indicată celor care învaţă sau au profesii ce necesită efort intelectual susţinut. Persoanele care au gută ( deci acid uric în excces) o vor evita. Persoanele cu diabet o vor consuma în limita dietei zilnice.

Ingrediente pentru 4 porţii:
  • 250 g linte
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel rădăcină sau o felie ţelină
  • 1/2 ardei sau gogoşar tăiat cubuleţe
  • 1 ceapă
  • 1 roşie sau o linguriţă pastă de tomate
  • 1 căţel de usturoi zdrobit
  • pătrunjel verde tocat
  • condimente aromate . pulbere sau seminţe de chimen, pulbere de cimbru, coriandru, curry
  • 1-2 frunze de dafin
  • Piper,,sare
Mod de preparare
  1. Se spală lintea în 2-3 ape , se scurge şi se pune la fiert în 1,5 l apă rece.  Este bine ca după 3-4 minute să se scurgă acestă primă apă de fierbere şi se va turna apoi peste linte apă fierbinte şi se va continua fierberea punând sare şi foi de dafin în această apă. Când începe să fiarbă se dă focul la potrivit.
  2. Se curăţă ceapa şi se taie mărunt, se spală şi se taie ardeiul sau gogoşarul.
  3. Se curăţă de coajă morcovul, pătrunjelul sau ţelina şi se rad pe răzătoarea mare. Dacă dorim ca mâncarea să fie mai fină se pot rade legumele pe răzătoarea mică. (Cine doreşte şi nu are contraindicaţii poate căli în ulei cu puţină apă ceapa, ardeiul  şi legumele rase)
  4. Se curăţă roşia de pieliţă şi se toacă mărunt.
  5. După 30 minute de când lintea fierbe se pun legumele rase, se mai adaugă apă dacă este necesar ca lintea să aibă sos suficient. Se lasă să mai fiarbă 10 minute.
  6.  Când lintea este fiartă se stinge focul, se adaugă condimentele aromate cu generozitate astfel ca mâncarea să fie bine aromată, se pune uleiul,  usturoiul, se potriveşte de piper şi sare. Se amestecă şi apoi se lasă 10-15 minute acoperită cu capac să se aromatizeze de la condimente.
Se serveşte cu pătrunjel verde tocat deasupra şi eventual o salată de sfeclă crudă cu hrean.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu