Lapte de soia - reteta clasica si variante cu cereale si migdale

Se vor utiliza numai boabe de soia nemodificate genetic!!!

Soia provine din Asia şi, datorită valorii sale nutritive şi conţinutului proteic foarte apropiat de cel al produselor de origine animală, este considerată unul din alimentele importante care înlocuiesc produsele de origine animală în special carnea, laptele, iaurtul şi brânza.
Laptele de soia înlocuieşte cu succes laptele de vacă şi este dietetic.
Sucuri v11-1 Laptele de soia se utilizează ca atare sau se foloseşte ca bază lichidă la prepararea unor nectaruri hrănitoare şi vitaminizante din fructe şi legume.

Vezi pe blog reţete de nectaruri cu lapte de soia sau iaurt de soia.

Din lapte de soia se poate prepara iaurt sau brânză de soia numită brânză tofu.

Laptele de soia se prepară la rece sau la cald( se foloseşte la extracţia laptelui în blender apă fierbinte şi apoi se fierbe laptele rezultat). El poate fi preparat la blender sau la aparatul special de făcut lapte de soia.


Laptele de soia conţine la 100 ml lapte : 0g colesterol, este sărac in grăsimi 0,98 g, hidraţi de carbon 1,01g şi glucide 0,1g, este bogat în proteine 3,6g, substanţe minerale :calciu, zinc, potasiu, fier, mangan, sodiu, vitamine A, D, B1, B2.
Pentru a îmbogăţi laptele de soia cu calciu ca să fie comparabil cu laptele de vacă se poate adăuga la preparare : 1 lingură seminţe de susan sau migdale (vezi pe blog articolul: SURSE NATURALE DE CALCIU).

Ca efecte terapeutice importante stabilizează insulina din sânge, reglează funcţiile intestinale, scade riscul apariţiei afectiunilor cardiovasculare şi a  afecţiunilor oncologice. Relevant in acest sens este faptul că incidenţa afecţiunilor oncologice in randul japonezilor (care consumă regulat soia) este cu mult mai scazută decât în rândurile europenilor.

De asemenea, conţine o serie de elemente importante pentru buna funcţionare a organismului, printre care fosfor, calciu, magneziu, sodiu, conţine de şapte ori mai mult magneziu decât pâinea din grâu. Vitaminele B, D si E (conţinute de soia) impiedică procesul de imbătrânire, in timp ce acizii graşi nesaturaţi stopează dezvoltarea celulelor canceroase.

Produsele naturale din soia sunt recomandate in urmatoarele boli: ateroscleroza, hipertensiune, cardiopatie ischemica, colecistita cronica, constipatie cronica pe fond alimentar, diabet, obezitate, patologia aparatului locomotor ( reumatism, artroze), perioada de recuperare in urma infarctului de miocard, etc.  Izoflavonele (fitoestrogeni, estrogeni cu acţiune "slabă"), similare hormonilor estrogeni, pot avea o influenţă pozitivă asupra organismului femeii, scazând riscul apariţiei cancerului de sân.

Exista mai multe metode de preparare a laptelui de soia, noi va prezentam şi recomandăm, metoda de preparare la rece care păstrează integral toate vitaminele din soia. Acest lapte de soia se pretează pentru consumul imediat sau în timpul aceleiaşi zile pentru că laptele de soia preparat în casă este foarte predispus la coagulare.

Există şi aparate pentru preparat lapte de soia. Programatorul aparatului realizează  lapte de soia sau combinaţii cu cereale, migdale - numai varianta fiert. Pentru realizarea reţetelor de mai jos la aparatul de făcut lapte de soia se vor utiliza 2 măsuri ( păhărelul de plastic din trusa aparatului) de amestec boabe soia, cereale. Migdalele şi nucile se pun în cantităţile specificate în reţetele de mai jos.. După ce a fost preparat laptele la aparatul special, se lasă să se răcorească în cuva de inox laptele. Apoi în laptele călduţ se pun aromele şi mierea, altfel acestea, fiind arome cu uleiuri volatile naturale, puse în lapte fierbinte se vor evapora, iar mierea peste 40 grade Celsius îşi pierde calităţile.

Atenţie!!! dacă doriţi să preparaţi iaurt din lapte de soia nu se vor adăuga îndulcitori şi arome ci doar sare.

Lapte de soia preparat în casă - la blender

Ingrediente pentru 1 1/2 l lapte de soia:
  • 1/3 cană boabe de soia uscate
  • 1 lingură susan
  • 11/2 l apă,
  • cca 1/2 linguriţă sare
  • opţional :1 lingură miere de albine naturală ,
  • opţional : câteva picături de ulei esenţial de portocale sau vanilie
  • opţional : o lingurita extract lichid de malt (din orez: malt de orez, sirop de orez sau miere de orez), o lingurita sos de soia, 1/3 lingurita de melasa (optional).
Variantă1 : lapte de soia şi cereale
  • 1/4 cană boabe de soia
  • 1/4 cană boabe cereale din amestec de cereale : grâu, orz, ovăz, secară, porumb
  • 1 lingură miere albine
  • sare
  • opţional vanilie, ulei esenţial de portocale de la plafar
Variantă2 : lapte de soia şi migdale
  • 1/4 cană boabe soia
  • opţional: 1 lingură susan
  • 10-20 sâmburi  migdale sau nuci
  • sare
  • opţional aromatizanţi naturali ulei esenţial de vanilie, portocale
  • opţional 1 lingură miere albine
Variantă3 : lapte de soia , cereale, nuci sau migdale
  • 1/4 cană boabe soia
  • 1/4 cană cereale integrale ( grâu, orz, ovăz, secară )
  • 10 sţmburi migdale sau miezul de la 4-5 nuci
  • sare
  • opţional 1 lingură miere de albine
  • opţional :ulei esenţial de vanilie, portocale 
Mod de preparare la rece:
  1. Se aleg boabele de soia de impurităţi. Se spală în 3-4 ape. bine, apoi lasati-le la inmuiat pentru 8-10 ore ( de seara până dimineaţa) in 1 l de apă. Dacă se folosesc şi cereale sau migdale acestea se pun la înmuiat separat.
  2. Boabele înmuiate se scurg de apă pe o sită.
  3. Se pun în blender  boabele de soia şi celelalte boabe ( cu care realizăm vrem să le combinăm) înmuiate şi o cană de apă. Mixaţi 30 secunde la turaţie mică, după care creşteţi viteza de mixare. Adaugaţi 3 căni de apă,( în total să fie 11/2 litri apă), puţină sare,  miere de albine şi ulei esenţial de portocale ( de la Plafar, nu esenţă de portocale de  la supermarket care este altceva) pentru aromă. Dacă se doreşte un lapte de consum în loc de miere şi aromă, se poate adăuga  1 lingură de ulei de măsline presat la rece sau sos de soia)  şi continuaţi să mixaţi timp de 1 min.
  4. Strecuraţi laptele de soia rezultat, printr-un tifon dublu pus pe o strecurătoare de plastic  susţinută de  un vas de 3 l.
  5. Stoarceti foarte bine tifonul prin care aţi strecurat amestecul de soia, eventual folositi o cană sau un obiect de lemn pentru a presa mai uşor.
Mod de preparare la cald:
  1. Se prepară la fel ca mai sus dar se adaugă în blender apa fiartă, caldă Dacă blenderul vostru are la baza cuvei o garnitura de cauciuc se va evita punerea lichidelor fierbinţi în el deoarece riscaţi să se lărgească garnitura şi tot lichidul fierbinte să curgă pe motor stricând  blenderul. Vă rămâne varianta să realizaţi modul de preparare la rece şi apoi să fierbeţi laptele ca în reţeta de mai jos. Pentru laptele de soia preparat la cald se vor pune aromele şi mierea după ce s-a mai răcorit laptele..
Lapte fiert - pentru a se păstra mai bine 2-3 zile
Puneti laptele de soia astfel obţinut intr-un vas la fiert, amestecând cu grijă să nu se lipească şi să nu dea în foc. Aduceţi la punctul de fierbere şi menţineţi, la foc mic, timp de 7 min. Nu este indicat sa depasiti acest timp deoarece astfel se distrug substanţele nutritive din soia.
Răciţi imediat punând vasul cu lapte de soia intr-un vas cu apa rece.
Daca doriti sa preparati iaurt nu mai adaugati restul de ingrediente.
Pentru a finisa prepararea laptelui de soia fiert adaugaţi restul ingredientelor sarea, mierea, arome sau sosul de soia, ulei de măsline presat la rece sau  ulei esenţial de portocale şi miere după ce s-a mai răcit laptele : şi amestecaţi bine.


Iaurt de soia

Preparaţi lapte de soia dar nu adăugaţi arome ci numai sare. Se pune la prins în borcane de sticlă,acoperite cu tifon sau cu capac neînfiletat, să stea la cald cca 24 ore. Poate să i se adauge 1 lingură de iaurt bio ca maia pentru coagulare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu