Ciorba cu sfecla rosie-multivitamine naturale

Ciorbă cu sfeclă roşie - multivitamine naturale

Consideraţii generale

Supa sfeclaSfecla roşie are un conţinut bogat în betacaroten, vitamina C, vitamina PP, potasiu, fier, calciu,  fosfor, magneziu etc. Este păcat să risipim bogăţia aceasta prin fierbere excesivă de aceea sfecla roşie şi rădăcinoasele se pun în ultimul moment în ciorbă mai mult să se opărească, astfel conţinutul de vitamine rămâne bogat. Se vor cumpăra de preferinţă sfecle nu prea mari, pentru că sunt mai fragede.
Dietoterapie- sfaturi şi indicaţii
Această ciorbă poate fi consumată de la copii la vârstnici, are proprietăţi imunostimulatoare, detoxifiante, antianemice, scade tensiunea arterială şi colesterolul, este anireumatică, diuretică,  previne şi combate litiaza renală şi biliară, obezitatea,  previne afecţiunile tumorale digestive. Nu trebuie să vă alarmaţi , atunci când se consumă sfeclă în cantitate mai mare culoarea scaunului se modifică fiind chiar negru prin oxidarea fierului din sfeclă în intestin. Diabeticii vor consuma această supă în limita dietei zilnice.

 

Ingrediente
  •      2 cartofi medii 
  •     1 morcov de mărime medie
  •      100g  ţelină      
  •    1 rădăcină de pătrunjel  sau păstârnac cca 100g
  •        250g sfeclă roşie
  •        1 gogoşar mediu sau ardei gras
  •        1 ceapă mică
  •        2 roşii bine coapte
  •       500ml borş proaspăt sau suc de lămâie
  •        1 legătură frunze de pătrunjel
  •        1 lujer ( frunze )de ţelină
  •        1 legătură leuştean
  •    opţional smântână proaspătă
  •     2 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
         Condimente: pudră de  chimen, coriandru, cimbru, busuioc, piper negru,
         sare
Mod de preparare

    1.     Se spală cartofii, se curăţă de coajă, se spală din nou şi se pun la fiert în cca 2 litri de apă cu  o frunză de dafin şi puţină sare.         
     2.     Se curăţă morcovul, ţelina, părunjelul rădăcină, sfecla se spală şi se rad pe răzătoarea mare sau se taie felii pe lungime şi apoi se taie felii subţiri orizontale.
  1. Se spală gogoşarul, se scoate cotorul şi se taie felii sau cubuleţe.
    Se spală păstăile de fasole,, se curăţă de codiţă şi vârf, se taie bucăţi.
  2. Se curăţă de coajă  ceapa  şi se taie mărunt.
  3. Se curăţă de pieliţă roşiile şi se taie mărunt .
  4. Se pregătesc verdeţurile. Se aleg frunzele de tarhon, pătrunjel, mărar, leuştean să nu aibă impurităţi. Se spală  în 3- 4 ape. Se taie frunzele mărunt  să nu rămână codiţe mari.
  5. Atunci când cartofii sunt aproape fierţi adică după cca 15-20 minute se adaugă legumele pregătite: morcovul, ţelina, pătrunjelul,  gogoşarul ,ceapa  şi roşiile.
  6. Se lasă să fiarbă 4- 5 minute.
  7. Se acreşte cu borşul sau sucul de lămâie sau se poate suplimenta cantitatea de roşii adăugate şi ele vor da un gust dulce acrişor. Se mai pune puţină apă dacă este necesar pentru că volumul legumelor poate să facă necesară apă suplimentar, dar ţineţi cont că acesta este ciorbă deasă cu multe legume. Se potriveşte gustul acru după preferinţe.
  8. Se potriveşte de sare. se pune uleiul  apoi se închide focul.
  9. Se adaugă verdeţurile tocate şi condimentele aromate după preferinţe.
  10. Se lasă acoperit ,să se pătrundă borşul de aroma verdeţurilor.
  11. Se poate servi cu  un adaos de iaurt degresat sau smântână.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu